HomeBourgogne-Franche-ComtéAuxerre: in de voetsporen van Cadet Roussel

Auxerre: in de voetsporen van Cadet Roussel

“Onder de vleugels van de kathedraal, in de oude stad met de kronkelige straatjes, de weerbarstige huizen en de verborgen binnentuinen zijn de mensen niet zoals elders. Hun hersens bevatten een drupje wijn, een fantasie. Dat leidt tot goed of kwaad, naar links of rechts maar altijd wijkend van het gebaande pad. Zij staan stevig in de schoenen, zijn goed geaard maar volgen de vreugde in het hoofd”.

“Le Cru d’Auxerre”, Marie Noël.

Toeristisch Auxerre

kathedraal st etienne Auxerre

Dit gedicht van Marie Noël, dichteres uit Auxerre verwijst naar het eigenzinnige van de Auxerrois zoals de bewoners van Auxerre genoemd worden. Het drupje wijn mag ook geen verbazing wekken met de ligging in de wijngaarden van de Auxerrois. Auxerre is de hoofdstad van het departement Yonne en ligt aan de gelijknamige rivier. De stad heeft zo’n 40.000 inwoners. Door het zeshoekige centrum omringd met boulevards en middeleeuwse stadswallen is de stad een toeristische trekpleister. Vanaf de Pont Paul Bert heb je een goed zicht op de kathedraal Saint Etienne, de Saint Pierre-kerk en de abdij Saint Germain de Auxerre, met daarin een museum voor kunst en historie.

Volg Cadet Roussel door Auxerre

Wil je deze bezienswaardigheden bezoeken dan kun je je laten leiden door de route van Cadet Roussel, bronzen plaatjes in het trottoir wijzen je de weg. Cadet Roussel wordt in 1763 op 20-jarige leeftijd deurwaarder in Auxerre. Hij is joviaal, een bon vivant en, als een echte Auxerrois, enigszins excentriek. In 1792 schrijft zijn vriend Chenu het liedje van Cadet Roussel dat op vriendelijke manier met hem spot. Van Auxerre gaat dit liedje over naar het leger. De soldaten adopteren het met enthousiasme en het wordt het oorlogslied van het noordelijke leger. De route is te koop bij het Office de Tourisme en voor kinderen is er een speurtocht “cadet chou” beschikbaar die dezelfde route volgt.

Wijnproeven op de Yonne

Tot slot: het Office de Tourisme organiseert ook ‘Tasty Thursdays’. Dat is een wijnproeverij van lokale wijnen in de kelders van het Office de Tourisme of tijdens een boottocht over de Yonne.

Tips voor Auxerre:

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk