HomeBourgogne-Franche-ComtéAvallon, de poort naar de Morvan

Avallon, de poort naar de Morvan

Zo, deze dooddoener hebben we gehad. Nu iets over Avallon dat je nog níet ergens gelezen hebt. Zoals? Dat Avallon een verrassend leuk stadje is in de Yonne. Ik had het altijd links laten liggen, letterlijk, want toen ik er een keer voorbijkwam op de fiets had ik geen zin om omhoog te klimmen naar het centrum. Avallon ligt namelijk op een granieten rotsblok. De stad is ommuurd en verschillende oude stadstorens zijn nog intact. Die ligging maakt Avallon heel mooi, langs deze stadsmuren liggen terrasvormige tuinen.

Terrastuinen van Avallon

De terrastuinen werden vanaf de 7e eeuw door de nonnen bijgehouden. Ze werden van wijngaarden omgevormd tot tuinderijen. Sinds 1995 probeert de vereniging Traverses dit groene erfgoed in oude glorie te herstellen. De vereniging bezit een prachtige tuin met geneeskrachtige en eetbare planten. In het seizoen kun je deze tuin bezoeken. In het voorjaar is het echt een bloemenweelde, achter muurtjes verscholen en bereikbaar via smalle steegjes, doorsteekjes en trappetjes. Voor rolstoelen is dit niet zo’n geschikt uitje! Er zit ook een klein theater in de terrastuinen.
Als je verder afdaalt, kom je bij de Cousin, de rivier die langs Avallon loopt. Een tip is om de wandeling rondom Avallon te volgen. Je vertrekt vanaf het parkeerplaatsje naast het Office de Tourisme en volgt de blauwe markering. Deze wandeling is een kilometer of acht waarbij je stad en ommeland combineert. Je steekt twee keer de Cousin over en de tweede keer kom je langs een grote picknickplek. Ideaal voor een stop waarbij je je voeten in de rivier kunt laten bungelen. Ook voor de wandeling geldt: niet geschikt voor rolstoelen. Je moet behoorlijk klimmen en klauteren. Maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht op Avallon inclusief de stadsmuren en de historische gebouwen die de skyline van de stad vormen.

Winkelen

boekenwinkel in Avallon

Eenmaal terug in Avallon kun je als je zin hebt, ook nog de kikkerroute volgen. Via de koperen plaatjes in het trottoir met kikkers word je langs de bezienswaardigheden geleid. De winkelstraat zelf vind ik ook de moeite waard. In tegenstelling tot veel leeggelopen provinciesteden, is de winkelstraat van Avallon goed gevuld. Onder meer met wat antiekwinkeltjes. Maar mijn persoonlijke favoriet is de boekwinkel L’Autre Monde. Een boekwinkel vind ik altijd een pluspunt en leuk om even binnen te kijken. Maar bij L’Autre Monde is het ook leuk om buiten te kijken: de gevel is opgebouwd uit ouderwetse ‘lederen’ boekenkaften. Ook zie ik een leuk restaurant naast de Saint-Lazare kerk: Les Cordois Autrement. Een hip, eigentijds restaurant dat helaas in coronatijd gesloten is.

Saint-Lazare kerk

De romaanse kloosterkerk Saint-Lazare heeft de poorten uitnodigend geopend. Vaak moet je een paar treden op om een kerk binnen te gaan. Hier is het net andersom, de kerk ligt lager dan de straat. Het voelt een beetje alsof hij ook is uitgehouwen in de granieten rots. Tegenover de kerk ligt het Avallon museum. Maar een veel grotere bezienswaardigheid ligt rechts van de kerk: de Tour de l’Horloge, de middeleeuwse klokkentoren en het embleem van Avallon. Voor de 15e eeuw waren er geen klokken en was je voor de tijd afhankelijk van de kerkklokken. Tenzij de monnik van dienst in slaap viel en vergat om de klokken te luiden… In 1455 werden de monniken bedankt voor hun diensten en werd de klokkentoren gebouwd om daarin een mechanisch uurwerk te plaatsen. Veel betrouwbaarder dan slaperige monniken! De toren is bijna 50 meter hoog zodat je hem van veraf kunt zien. Zal ik maar weer afsluiten met een dooddoener? De Tour de l’Horloge is het hoogtepunt van Avallon.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meer Frankrijk