asd
HomeBourgogne-Franche-ComtéDe Bourgondische wijnhoofdstad Beaune

De Bourgondische wijnhoofdstad Beaune

De Bourgondische wijnhoofdstad Beaune is zeker een bezoek waard. Beaune is een klein stadje met zo’n 23.000 inwoners. Het ommuurde centrum is zeer goed bewaard gebleven en een lust voor het oog. Je kunt over deze stadsmuren lopen, dan kom je de versterkte torens tegen en kun je van bovenaf een blik werpen op herenhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Het Hôtel-Dieu met het bekende en schitterende mozaiekdak is de belangrijkste bezienswaardigheid maar ook het gezellige centrum maakt Beaune een ware trekpleister.

Oude centrum Beaune

De Notre Dame basiliek wordt gezien als de jongste dochter uit Cluny, een 13e eeuwse kerk met latere Gotische toevoegingen en een mooie klokkentoren uit de Renaissance. Het koor heeft een opmerkelijke collectie van vijf wandtapijten uit Tournai daterend van de 15e eeuw met scènes uit het leven van Maria. Ook heeft de kerk een 12e eeuws standbeeld van de Zwarte Maagd. Als je de kerk uitkomt en linksaf slaat loop je de straat van de Hel (rue d’Enfer) binnen. Maar wees gerust, eenmaal de straat uitgelopen beland je via Place Fleury weer in het Paradijs (Rue Paradis).

Markt in Beaune

Beaune patisserieOp zaterdag is het markt in Beaune. Het gebied rond de markt is goed voor een gezellig terrasje of restaurant. De vele kleine winkels zijn een genot om langs te lopen of even naar binnen te gaan. De etalages zijn een lust voor het oog en doen watertanden. Koop zelfgemaakte jam bij Palais des Gourmets (Place Carnot) en laat je verleiden door de “charcuteries” en “patisseries”. Bourgeon Franck heeft de lekkerste hapjes, Bouche (Place Monge) is beroemd om zijn chocolade en gebak, Alain Hess voor de kaas en Boutique Vedrenne heeft een heerlijke reeks fruitlikeuren en crémants. Voor de boeken- en wijnliefhebbers is boekhandel L’Athenaeum een must: alle wetenswaardigheden over wijn zijn hier terug te vinden in boekvorm. Maar Beaune biedt ook trendy boetieks, sieraden, kunsthandels of kinderkleding.

Hospices de Beaune

beaune_hospiceHet Hospices de Beaune, ofwel Hôtel-Dieu, dateert uit de 15e eeuw en werd nog tot 1971 als ziekenhuis gebruikt. In 1443 begon Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, in Beaune een gasthuis (Hospices) dat gratis zorg verleende aan zieken, behoeftigen en ouderen uit de streek. Zodra je het binnenhof betreedt, valt direct het kleurrijke tegeldak op welke verwijst naar de rijkdom van de heersende klasse uit de 15e eeuw. In het gebouw bevindt zich een veelluik van Rogier van der Weyden dat het Laatste Oordeel voorstelt. Dit schilderij illustreert de nauwe banden die er bestonden tussen het Bourgondische hertogdom en Vlaanderen. Naast de schilderijen, Gotische kapel en de armenzaal met het bewerkte plafond is ook de apotheek de moeite waard: prachtig porselein en allerhande potten en flessen met helende middeltjes.

Om de financiële situatie van het ziekenhuis veilig te stellen liet Nicolas Rolin landerijen in de Côtes de Beaune na aan de Hospices en moedigde hij alle Bourgondiërs aan om hetzelfde te doen. Vijf eeuwen van giften en nalatenschappen stellen de Hospices in staat om een oppervlakte van 57 hectares met Grands Crus en Premiers Crus te beheren. Het gebied rond Beaune staat inmiddels bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnveiling georganiseerd door de Hospices de Beaune. Deze werd in 1859 voor het eerst gehouden en is de oudste veiling voor het goede doel in de wereld. Wijnen van de eigen wijngaarden worden per vat verkocht. Ieder “pièce” heeft een inhoud van 228 liter wat overeenkomt met 288 flessen. Zoals we in Nederland de veiling van het eerste vaatje haring kennen, wordt in Beaune ook een speciaal vat geveild. In 2007 werd het fust Beaune 1er Cru voor € 90.000 gekocht door David Murray, de voorzitter van de voetbalclub Glasgow Rangers en sinds november 2006 ook eigenaar van een wijngaard in de Bourgogne. Voor dit bedrag wordt de wijn dan wel met je eigen naam op het etiket gebotteld. De veiling van de Hospice de Beaune vindt elk jaar in november plaats. Het Hôtel-Dieu is nu een museum.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk