asd
HomeBourgogne-Franche-ComtéBezienswaardigheidBeaune: Cité des Climats et vins

Beaune: Cité des Climats et vins

Sinds 2023 ligt in Beaune het ‘Cité des Climats et vins de Bourgogne’. Of eigenlijk, één van de Cités want ook in Mâcon en Chablis vind je zo’n bezoekerscentrum gewijd aan de Bourgondische wijnbouw. Het Cité des Climats et vins van Beaune zit buiten het centrum in een bijzonder pand dat is ontworpen als een kronkelende wijnrank. Het bezoekerscentrum is makkelijk bereikbaar met de auto en voorzien van een royale parkeerplaats.

Les Climats, werelderfgoed

Op de begane grond van het Cité des Climats is een expositie gewijd aan de Bourgondische wijn en het ‘terroir’, de specifieke combinatie van grond en klimaat die de wijnen hun specifieke smaak geven. De expositie is heel eigentijds en interactief. Je kunt jezelf volledig verliezen in alle displays met informatie. Ook je neus kun je uittesten. Er staan glazen stolpen met typerende geuren: kruidig, fruitig en bloemig. Bij de entree is ook een glas wijn inbegrepen zodat je zelf het terroir kunt proeven met je, net opgedane, kennis. Het Cité wordt gefinancierd door de wijnindustrie dus verwacht geen kritische noot over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de wijnteelt en over het, misschientochweleenbeetjeteveeldoorgeslagen, prijsniveau van de Bourgondische wijn.

Cité des Climats et vins, Beaune

Sinds 2015 staan de Bourgondische wijngaarden, ‘les climats’, op de werelderfgoedlijst als immaterieel erfgoed. Dit erfgoed betreft de wijngaarden maar ook de bouwwerken verbonden aan de druiventeelt en de wijnbouw: kastelen, landhuizen, abdijen, de muurtjes en schuilhutten van gestapelde stenen. In het Cité des Climats et vins gaat het dus niet alleen over wijn, het gaat ook over dit cultuurhistorische erfgoed en de tradities verbonden met de wijnbouw.

Trek voor de expositie ruim een uur uit om een goed beeld te krijgen van les climats. In het Cité kun je ook een wijnproeverij doen. Maar mijn tip is om te gaan eten in het restaurant Le Bar Les Accords op de vierde etage. Niet alleen geniet je hier van een heerlijk en goed geprijsd driegangenmenu, maar je hebt ook een mooi uitzicht waarbij je in de verte de wijnranken ziet groeien. Waarschijnlijk wordt het wel een lunch want het restaurant is alleen geopend van 12 tot 18 uur, of tot 19 uur in de zomermaanden.

Expositie in Cité des Climats et vins
Redactie lekker weg naar Frankrijk
De redactie van lekker weg naar Frankrijk deelt haar leuke adresjes, bezienswaardigheden en nieuwtjes van Frankrijk. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

Meer Frankrijk