HomeBourgogne-Franche-ComtéBeleef cultuur in Chalon-sur-Saône

Beleef cultuur in Chalon-sur-Saône

De grootste stad in de Saône-et-Loire (zuidelijke Bourgogne) is vreemd genoeg niet de hoofdstad Macôn maar Chalon-sur-Saône. Waar Macôn het bestuurscentrum is, is Chalon het culturele centrum. Jaarlijks wordt in Chalon-sur-Saône een van de grootste straattheaterfestivals van Europa gehouden: Chalon dans la Rue. Eind juli komen zo’n 25 gezelschappen uit een tiental landen bijeen in Chalon-sur-Saône. Vijf dagen lang vormt Chalon het decor van meer dan 150 voorstellingen. De meeste voorstellingen zijn gratis te bezoeken, voor sommige moet voor een paar euro een kaartje worden gekocht. In mei wordt de programmering bekend gemaakt, het is de moeite waard om rondom dit programma een bezoek aan Chalon-sur-Saône te organiseren. Zorg wel dat je accommodatie tijdig reserveert want met 300.000 bezoekers barsten de hotels uit hun voegen.

chalon2013_festival

Fotografiemuseum

Als je dit te druk vindt of in een andere periode Chalon-sur-Saône bezoekt, kun je op cultureel gebied ook aan je trekken komen in het museum Nicéphore Niépce. Joseph Nicéphore Niépce zal bij weinig mensen bekend zijn. Toch was hij een van de uitvinders van de fotografie. Al voor 1800 experimenteert hij met processen om optische foto’s te maken. Dat lukt maar de foto’s verbleken snel. Pas in 1822 slaagt hij erin om een foto te maken die niet meer oplost. De belichtingstijd was wel minimaal acht uur. En dus alleen geschikt voor statische objecten: vind maar eens een model dat zo lang stil kan staan.

Via de Parijse opticien Chevallier komt Nicéphore Niépce in contact met Daguerre. Ze werken samen aan het verbeteren van het fotografisch proces. Nicéphore Niépce overlijdt in 1833 voordat de fotografie tot volle wasdom is gekomen. De uitvinding van de fotografie wordt daarom later toegeschreven aan Daguerre. Chalon-sur-Saône, de geboorteplaats van Nicéphore Niépce, eert hem wel als de uitvinder van de fotografie.

Niépce en Chalon-sur-Saône

Het museum gaat uitgebreid in op de ontwikkeling van de fotografie maar heeft ook interessante tijdelijke exposities van moderne foto’s. Sinds 2012 heeft de gemeenteraad besloten om het museum voor alle bezoekers gratis toegankelijk te maken. Het museum ligt pal in het centrum van Chalon en een bezoek is dus snel ingelast.

Een andere sympathieke uitvinding van Nicéphore Niépce was de vélocipède. De loopfiets zonder pedalen was al bekend maar Nicéphore Niépce maakt een eigen versie en noemde dit de vélocipède oftewel de ‘snelvoet’. Vélo, het Franse woord voor fiets, is daarvan afgeleid.

De tragiek van Nicéphore Niépce is dat geen van zijn uitvindingen voor zijn dood erkend is. Nicéphore Niépce was miskend in zijn tijd maar wordt nu in zijn geboortestad terecht geëerd met een mooi museum. En dat maakt een bezoek aan Chalon-sur-Saône ook de moeite waard voor liefhebbers van techniek of fotografie.

Voor meer informatie: Straattheaterfestival Chalon dans la rue en Museum Nicéphore Niépce

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk