HomeBezienswaardighedenBezienswaardigheden in de Bourgogne

Bezienswaardigheden in de Bourgogne

Dit mag je niet missen in de Bourgogne

De 10 leukste bezienswaardigheden van de Bourgogne.

Bourgogne is geweldig: wát een leuke streek in Frankrijk. We zijn er nu een paar keer geweest met de vakantie en telkens word je weer verrast. De Bourgogne is onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Je vindt er een uitgestrekte wijnstreek, waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Hier kun je uitstekend wandelen of een bezoekje brengen aan leuke steden als Dijon en Beaune. Daarnaast is er ook een fantastisch natuurpark, de Morvan. Dit bosrijke, heuvelachtige gebied leent zich voor heerlijke wandelingen en fietstochten. Je kunt in de Morvan ook historische plekken vinden zoals de stad Vézelay en archeologische opgraving Bibracte. Breng ook een bezoekje aan de abdij van Fontenay of Alésia, een indrukwekkend museum. Hier ga je weer even terug in de tijd. Er is dus van alles te doen en te beleven in de Bourgogne. Bekijk hier de 10 bezienswaardigheden in Bourgondië die je niet mag missen.

Tip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Bourgogne gebruiken wij de reisgids “Bourgogne, wijn en weelde” – Uitgever: Passepartout Reizen. Deze reisgids kun je kopen op Bol.com.

1. Abdij de Fontenay

Abdij de Fontenay
Abdij de Fontenay, topbezienswaaridgheide van de Bourgogne

De abdij van Fontenay is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Bourgogne. De abdij ligt tussen Auxerre en Dijon, en is de oudst bewaarde cisterciënzer abdij in de wereld. De abdij ligt midden in een groene afgelegen vallei vlakbij Semur-en-Auxois en Alésia. Een bezoek aan Fontenay is een tijdreis. Tenminste als je op een rustige dag komt of je goed kunt afsluiten van de andere bezoekers. Maar het kloostercomplex dwingt stilte af. De verstilde rust maakt dat het lijkt of de monniken net zijn vertrokken in plaats van al twee eeuwen geleden. De abdij geeft een goed beeld van de sobere leefstijl van de cisterciënzer monniken. Soberheid, nederigheid, armoede en gehoorzaamheid waren de deugden die Bernard de Clairvaux predikte voor zijn gemeenschap. Fontenay is uniek, nergens anders is de cisterciënzer romaanse bouwstijl zo goed behouden als hier.

Lees ook: Abdij de Fontenay

2. Dijon

la place François Rude Dijon
La place François Rude in Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en het is een gezellige stad met grandeur. Het heeft verschillende imposante monumenten en een levendig centrum met veel oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen en gezellige restaurants. Dijon is een fijne wandelstad, zeker het centrum verken je het best te voet. De stadswandeling leidt je langs alle bezienswaardigheden zonder dat je verdwaalt in het grillige stratenpatroon. De hoogtepunten van Dijon zijn het Palais des Ducs en Palais des États. Het Musée des Beaux-Arts is ondergebracht in een vleugel van het Palais des Ducs, een imponerend paleis dat toebehoorde aan de hertogen van Bourgondië. Een aanrader is ook zeker om naar de markt in de hallen van Dijon te gaan op vrijdag en zaterdag. De zeer interessante wijk Jean Jacques Rousseau ligt achter de Notre Dame. Antiekwinkeltjes, galeries en gespecialiseerde winkels maken van deze wijk de avant-garde plaats van de stad. Het is een must om het Maison Millière, een van de oudste middeleeuwse gebouwen in de Rue de la Chouette te bezoeken. Dit gebouw is nu omgetoverd tot een tearoom met een mooi terras in de tuin.

Lees ook: de 9 bezienswaardigheden in Dijon

3. Beaune

Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne en ligt in het hart van het wijngebied Côte d’Or. Een bezoek aan de charmante stad Beaune begint in het ommuurde centrum. Als je in Beaune door de straten wandelt, heb je niet in de gaten dat je grotendeels over de wijnkelders van Patriarche loopt. In de caves van Patriarche duik je letterlijk de geschiedenis in en kun je de lekkerste wijnen ontdekken en proeven. Kortom, zeker de moeite waard om te bekijken tijdens je dagje Beaune. 

Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië stichtte het Hospices de Beaune, het prachtige voormalige armenziekenhuis dat is gebouwd in 1443. Het schitterende mozaïekdak is beeldbepalend en terug te vinden op alle afbeeldingen van Beaune. Binnen kun je verschillende vertrekken, zoals de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Daarnaast kun je er het Laatste Oordeel, een paneelschilderij van Rogier van der Weyden, vinden. Beaune is ook een winkelparadijs, met tal van charmante winkeltjes en gezellige pleintjes met terrassen waar lekkernijen en wijnen worden verkocht.

Lees ook: Beaune: wijnhoofdstad van de Bourgogne

4. Natuurpark de Morvan

Natuurpark Morvan
Natuurpark Morvan

De Morvan, een prachtige, rustige streek niet te ver van Nederland en België. Een streek voor natuurliefhebbers die wandelend of fietsend van groene bossen, blauwe meren, leuke stadjes en dorpen willen genieten. In het zuiden van de Morvan vind je Autun dat in de Romeinse tijd Augustodunum heette. Autun bezit nog interessante Romeinse restanten waaronder een theater en verschillende stadspoorten.

Wandelen in de Morvan is een absolute aanrader. Verscholen in de bossen vind je de avontuurlijke Gorges de la Canche, een kloof met snelstromende rivier, een avontuurlijk slingerend wandelpad en bemoste bomen. De waterval van Gouloux is de bekendste van de Morvan. Vanaf de Saut du Gouloux kun je over de Grande Randonnée (de GR13) doorlopen naar het dorp Gouloux waar een leuke brocantemarkt plaatsvindt in juli. Op de racefiets kun je de pittige klim naar Uchon maken. “De parel van de Morvan” op 681 meter is echt de moeite waard. Bovenop heb je een fenomenaal uitzicht. Rondom Uchon zijn een paar wandelingen uitgezet die je langs markante rotsen leiden, zoals de Duivelsklauw (La Griffe du Diable) en de Bewegende steen. In de Morvan vind je allerlei prachtige meren, waar je allerlei watersporten kunt doen. Het mooiste meer van de Morvan is het Lac de Settons waar je ideaal kunt zwemmen of met een bootje varen. Net als het Lac de Pannecière en het Lac de Chaumeçon dat het water van de Yonne en de Seine reguleert. Lac de Saint Agnan is ook perfect voor een dagje waterpret of een wandeling om het meer.

5. Cluny

Cluny is een gezellig stadje in Zuid-Bourgogne en vooral bekend door de abdij van Cluny, een benedictijner klooster. De abdij van Cluny is van grote invloed geweest op het religieuze, intellectuele, politieke en artistieke leven van Europa. Deze abdij was ooit de machtigste en grootste abdij van Europa, maar is sindsdien in verval geraakt. Tijdens de Franse revolutie werd de abdij geplunderd en voor een deel gesloopt. Napoleon gaf in 1807 de opdracht voor het ontwikkelen van een hippisch centrum in Cluny ter ondersteuning van zijn leger en imperium. De bouw voltrok zich op het terrein van de abdij en de plek herbergt de mooiste hengsten en merries. Deze Haras National is een begrip in de paardensport. Je kunt hier nog steeds volop genieten van paardenshows, voorstellingen en springconcours. Cluny is zeker de moeite waard met nog veel historische gebouwen en gezellige straatjes. Een bezoekje aan dit leuke stadje is prima te combineren met een bezoek aan de stad Mâcon, het kasteel van Cormatin of de nabijgelegen grotten van Azé!

6. Bibracte

Bibracte op de Mont Beuvray
uitzicht Bibracte op de Mont Beuvray

In de Bourgogne kom je restanten van de Keltische cultuur op een aantal plaatsen tegen. Een daarvan is Bibracte in de Morvan. Het met vestingmuren omringde Bibracte was de hoofstad van één van de machtigste volkeren van Gallië. Vercingetorix werd er in 52 voor Christus uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie waarin de verschillende Keltische volken zich verenigden tegen de Romeinen. Bibracte werd later ingewisseld voor Autun en de stad is sindsdien verlaten geweest.

Het stadje ligt op de berg Mont Beuvray, een halfuurtje rijden van Autun. In de 19e eeuw werd de historische stad gevonden door archeologen en zij zijn sindsdien de overblijfselen weer aan het blootleggen. Tegenwoordig kun je deze archeologische opgraving bezoeken en met je eigen ogen zien hoe de Galliërs vroeger leefden. Dat kan op eigen gelegenheid of onder leiding van een gids. In de zomer brengt een bus je naar de top op 800 meter hoogte.

Bij het complex vind je een interessant museum, waar je alles kunt leren over de stad en zijn bewoners. Met een audiotour, ook Nederlandstalig, ga je het museum door en worden de Kelten weer tot leven gewekt.

Lees ook: Bibracte: hoofdstad Kelten in de Morvan

7. Vézelay

Vézelay ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het ligt op een hoge heuvel boven het dal van de Cure. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving van de Morvan. Het hoogtepunt van de stad is de basiliek Sainte-Madeleine die werd gebouwd in de 9e eeuw. De basiliek is gewijd aan Maria Magdalena en haar relieken worden ook in de kerk bewaard. Vézelay is niet alleen een bedevaartsoord voor pelgrims, het is ook gewoon een leuke plaats met historische straatjes en steegjes. Er zijn allerlei winkeltjes met een aanbod tussen kunst en kitsch. Voor de échte kunst moet je naar museum Zervos. In dit voormalige huis van schrijver Romain Rolland vind je een mooie collectie 20e-eeuwse kunst. Er hangen werken van onder andere Raoul Dufy, Alexandre Calder, Giacometti, Kadinsky en Max Ernst. Bovendien hebben ze een speciale Picasso zaal. Een goede reden om eens naar Vézelay te gaan.

Lees ook: Vézelay

8. De grootse wijngaarden van Bourgondië

In de Bourgogne langs de Route du Soleil vind je een langgerekte wijnstreek die de Côte d’Or wordt genoemd. In deze streek worden de lekkerste witte en rode wijnen geproduceerd, waarvan de Chardonnay en de Pinot Noir de bekendste druivenrassen zijn. Het landschap van de Côte d’Or is prachtig met uitgestrekte wijngaarden, gezellige kleine stadjes en prachtige kastelen. De bekendste wijnroute is de Route des Grands Crus. Tussen Dijon en Corgoloin ligt de Côte de Nuits, genoemd naar Nuits-Saint-George. Dit is het eerste gedeelte van de Route des Grands Crus, ook wel de ‘Champs-Elysées’ van Bourgondië genoemd. Aansluitend aan de Côte de Nuits ligt de Côte de Beaune en niet te vergeten de hoger gelegen Hautes-Côtes. De Route des Grands Crus is 80 kilometer lang en voert door wijngaarden die Grands crus met een wereldreputatie voortbrengen. Wandelen door de wijnvelden is een absolute aanrader. Je wandeling voert je door een heuvelland vol historie en bekende namen, zoals Pommard, Meursault en Santenay.

Wijnstreek Côte d'or
Wijnstreek bij Saint-Aubin in de Côte d’or

Al wandelend kom je door glooiende wijngaarden, oude eikenbossen en kleine stille dorpjes. Zo moet je zeker ook een wandeling maken naar de rots van Solutré in zuiden van de Bourgogne. Boven op de top heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden van de Beaujolais en de pittoreske wijndorpen in de buurt van Mâcon.

9. Autun

Autun ligt aan de voet van het natuurpark Morvan en is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurpark. De stad is ooit gesticht door de Romeinen vlak nadat Gallië was onderworpen. Autun kende in de eerste eeuwen na het begin van de jaartelling ook een bloei en groeide uit tot belangrijke plek aan de Ternin. Omdat in de middeleeuwen in Autun een bisschop verbleef, heeft de stad ook een kathedraal. De kathedraal Saint-Lazare is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een prachtige Romaanse timpaan. Autun heeft nog enkele monumenten uit de Gallo-Romeinse tijd. Het amfitheater met 20.000 plaatsen was het grootste van de Romeinse wereld. In juli/augustus vindt hier ieder jaar het spektakel Augustodunum plaats. De tempel van Janus is een ander overblijfsel uit die tijd. Het centrum staat vol met historische gebouwen met ook de oude stadsmuren en poorten. Je vindt er ook veel leuke restaurantjes en winkeltjes.

10. Canal de Bourgogne

Het Canal de Bourgogne is een prachtig kanaal in Bourgogne. De sfeer van vroeger is er nog erg goed bewaard gebleven met vele sluisjes en schattige dorpjes aan de oever. Het kanaal is 242 km lang, bevat 189 sluizen en een tunnel van 3333 meter lang bij Pouilly-en-Auxois. Ook is naast het kanaal een fietspad aangelegd, waarbij de Voie verte en Voie bleue worden gecombineerd. Geniet van het glooiende landschap dat aan je voorbijtrekt en maak een tussenstop in Dijon, Alésia of Chateauneuf-en-Auxois. Een populaire activiteit is om voor een week een boot te huren en het hele Canal af te zakken. Daarnaast liggen er aan de oever veel mooie bezienswaardigheden die zeker een stop waard zijn. Château de Tanlay en Museum Alésia zijn daar goede voorbeelden van. Château van Tanlay is net een sprookjeskasteel uit de renaissance. Al sinds het einde van de 17e eeuw is het kasteel in eigendom van de Markies van Tanlay. Museum Alésia is helemaal gewijd aan de slag rond Alésia. Het cilindervormige gebouw ligt precies op de plek waar het Romeinse leger zijn kamp had opgeslagen tijdens de beroemde slag bij Alésia tegen de Galliërs. Een must als je van Romeinen houdt; of Galliërs natuurlijk.

Canal de Bourgogne fietsen
Fietsen langs het Canal de Bourgogne

De Bourgogne bestaat uit 4 departementen:

Côte-d’Or (21)

Wellicht het bekendste departement van de Bourgogne. De hoofdstad Dijon is een mooie stad. Maar Beaune is ook bijzonder met het hospice de Beaune, ook bekend als het Hôtel-Dieu. En natuurlijk de wereldberoemde wijngebieden, les climats, die een bezoek meer dan waard zijn. 

Bekijk de tips en hotspots in de Côte-d’Or

Saône-et-Loire (71)

De Saône-et-Loire is het zuidelijkste deel van Bourgogne. De hoofdstad is Mâcon, maar de bekendste stad is toch Chalon-sur-Saône. Het is het departement waar de Beaujolais wijnen vandaan komen, met als wijnattractie het Hameau du Vin. Het glooiende land nodigt uit tot wandelingen en fietstochten over de Voie verte.

Bekijk de tips en hotspots in de Saône-et-Loire

Nièvre (58)

De streek bezit uitgestrekte bossen en meren zoals het Lac des Settons. Het Parc naturel de Morvan is favoriet bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. De streek is het centrum van de kerstbomenproductie voor Parijs. De hoofdstad van dit departement is Nevers. Naast haar rol als belangrijke bedevaartplaats wordt de voormalige stad van de hertogen gedomineerd door het eerste Loirekasteel.

Bekijk de tips en hotspots in de Nièvre

Yonne (89)

De Yonne is het noordelijkste stuk van Bourgogne met hoofdstad Auxerre. Het is een gebied waar de vermaarde Chabliswijnen vandaan komen. Maar de streek biedt veel historie zoals pelgrimsplaats Vézelay, ‘middeleeuwse’ bouwplaats Guedélon en Bazoches, het kasteel van maarschalk Vauban. In de Yonne geniet je van glooiende landschappen vol zonnebloemen en het uitgestrekte natuurpark Boutissant waar edelherten, reeën, bisons en veel ander groot wild rondloopt.

Bekijk de tips en hotspots in de Yonne

Redactie lekker weg naar Frankrijk
De redactie van lekker weg naar Frankrijk deelt haar leuke adresjes, bezienswaardigheden en nieuwtjes van Frankrijk. Volg ons ook via Facebook en Instagram.
spot_img

Meer Frankrijk