HomeBourgogne-Franche-ComtéBibracte: hoofdstad Kelten in de Morvan

Bibracte: hoofdstad Kelten in de Morvan

Iedereen kent Asterix en Obelix, dwarsliggende Kelten die dapper probeerden het oprukken van de Romeinen in La Gaule tegen te werken. Rare jongens die Romeinen. Maar wat weten we eigenlijk van de Kelten? In de Bourgogne kom je restanten van de Keltische cultuur op een aantal plaatsen tegen. Een daarvan is Bibracte in de Morvan. Het met vestingmuren omringde Bibracte was de hoofstad van één van de machtigste volkeren van Gallië. Vercingetorix werd er in 52 voor Christus uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie waarin de verschillende Keltische volken zich verenigden tegen de Romeinen.

Bibracte op de Mont Beuvray

Wandeling naar top museum Bibracte
Op de top bij museum Bibracte

De bloeiende gemeenschap met duizenden inwoners bevond zich op een veilige plek, diep verborgen in het bos en hoog op een berg, de Mont Beuvray. Deze plek is dan ook later verlaten en werd door de Romeinen ingeruild voor het strategischer gelegen Autun. Maar de verlaten stad is één van de belangrijkste bronnen van onze kennis over de Kelten en hun beschaving. Ieder jaar komen er studenten archeologie en geschiedenis uit verschillende landen om weer een stukje van het verleden op te graven. Je kunt de studenten aan het werk zien met schepjes en kwastjes om alles zorgvuldig bloot te leggen. In het najaar worden alle opgravingen weer afgedekt. De opgravingen zijn verspreid over een groot terrein en je kunt zowel met een bus als te voet naar boven. Het is een prachtig bos, met ‘queules’: misvormde, dwarsgegroeide bomen, overblijfselen van oude gevlochten hagen. Ook kom je de Pierre de la Wivre tegen, deze vulkanische rots lijkt uit het diepst van de Mont Beuvray te komen. La Wivre, half vrouw, half slang, verbergt in diepe holtes geroofde schatten van goud en edelstenen. Al met al hangt er een mystieke en sprookjesachtige sfeer, zeker als het wat nevelig is op de berg. Ik zou niet raar opkijken als een trol of bosfee plotseling opduikt.

Museum

De belangrijkste vondsten van de opgravingen staan in grote musea maar het museum op de locatie toont een aantal replica’s en geeft met maquettes, beeldmateriaal en reconstructies een goed beeld van het dagelijks leven en de geschiedenis van de Kelten. Met een audiotour, ook Nederlandstalig, ga je het museum door en worden de Kelten weer tot leven gewekt. In de zomer kun je ook kennismaken met de Keltische keuken: authentieke ingrediënten, gegeten van houten borden en weggespoeld met speciaal gebrouwen gerstebier. Voor informatie over openingstijden en tijdelijke tentoonstellingen: Museum Bibracte

Uitzicht op de Mont Beuvray bij Museum Bibracte

Bezoeken Mont Beuvrey:

Het hele jaar zonder gids te bezoeken. De plaatsen waar archeologische opgravingen bezig zijn, zijn geopend van juni tot oktober.

Het museum Bibracte

Het museum en de boetiek zijn geopend van half maart tot half november

  • dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur
  • in juli en augustus tot 19.00 uur

Adres museum Bibracte

Mont Beuvray, 71990 Saint-Léger-sous-Beuvray, Frankrijk
Museum Bibracte op Goole maps

Lees ook:

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk