HomeBourgogne-Franche-ComtéBoeddhistische Tempel La Boulaye

Boeddhistische Tempel La Boulaye

Vliegangst maar toch in retraite willen in een boeddhistische tempel? Ook dat kan in de Bourgogne. En dat al 40 jaar want in 1974 werd het boeddhistische centrum Paldenshangpa opgericht. Het centrum is gehuisvest in La Boulaye dus te midden van het glooiende Bourgondische heuvellandschap stuit je plotseling op deze boeddhistische tempel.

Cursus meditatie en yoga in de Bourgogne

Je kunt er terecht voor een kennismakingscursus met het boeddhisme, meditatie, yoga of het integreren van dharma in het dagelijks leven. Van tijd tot tijd komen er bekende Lama’s naar het centrum. Voor een meerdaags verblijf moet je vooraf reserveren maar deelnemers van buitenaf zijn ook welkom bij de cursussen of bijeenkomsten. Deze boeddhistische gemeenschap is officieel erkend door de Franse staat en vormt het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk.

Temple des Mille Bouddhas

Boeddhistische tempel La Boulaye
Tempel van de 1000 Boeddha’s

Wij vonden het leuk om de tempel van de duizend Boeddha’s te bezoeken. Het is een enorm bouwwerk dat verrezen is op het landgoed. Het oorspronkelijke kasteel wordt letterlijk en figuurlijk naar de achtergrond gedrongen. De tempel bestaat uit drie niveaus welke het lichaam, het woord en de geest symboliseren van alle Boeddha’s. De tempel, gebouwd onder toezicht van een Tibetaanse Lama en een Franse architect is in 1987 ingewijd. De tuin en het terras zijn gedecoreerd met de felgekleurde vlaggen typerend voor Boeddhistische bouwwerken. Loop zeven rondjes om de stoepa heen en draai de gebedsmolen rond. Doe dat wel met respect, het is immers een religieuze locatie. De sfeer binnen het centrum is heel gemoedelijk door alle vrijwilligers die er een tijdje meedraaien en allerlei huishoudelijke klusjes doen. De tempel van de duizend Boeddha’s is misschien niet een typisch Bourgondisch uitstapje maar weerspiegelt wél de veelzijdigheid van de Bourgogne.

Lees ook:

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk