Home Bourgogne-Franche-Comté Boeddhistische Tempel in La Boulaye

Boeddhistische Tempel in La Boulaye

Vliegangst maar toch in retraite willen in een boeddhistische tempel? Ook dat kan in de Bourgogne. En dat al 40 jaar want in 1974 werd het boeddhistische centrum Paldenshangpa opgericht. Het centrum is gehuisvest in La Boulaye dus te midden van het glooiende Bourgondische heuvellandschap stuit je plotseling op deze boeddhistische tempel.

Cursus meditatie en yoga in de Bourgogne

Je kunt er terecht voor een kennismakingscursus met het boeddhisme, meditatie, yoga of het integreren van dharma in het dagelijks leven. Van tijd tot tijd komen er bekende Lama’s naar het centrum. Voor een meerdaags verblijf moet je vooraf reserveren maar deelnemers van buitenaf zijn ook welkom bij de cursussen of bijeenkomsten. Deze boeddhistische gemeenschap is officieel erkend door de Franse staat en vormt het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk.

Temple des Mille Bouddhas

boedistische_tempel_boulayeWij vonden het leuk om de tempel van de duizend Boeddha’s te bezoeken. Het is een enorm bouwwerk dat verrezen is op het landgoed. Het oorspronkelijke kasteel wordt letterlijk en figuurlijk naar de achtergrond gedrongen. De tempel bestaat uit drie niveaus welke het lichaam, het woord en de geest symboliseren van alle Boeddha’s. De tempel, gebouwd onder toezicht van een Tibetaanse Lama en een Franse architect is in 1987 ingewijd. De tuin en het terras zijn gedecoreerd met de felgekleurde vlaggen typerend voor Boeddhistische bouwwerken. Loop zeven rondjes om de stoepa heen en draai de gebedsmolen rond. Doe dat wel met respect, het is immers een religieuze locatie. De sfeer binnen het centrum is heel gemoedelijk door alle vrijwilligers die er een tijdje meedraaien en allerlei huishoudelijke klusjes doen. De tempel van de duizend Boeddha’s is misschien niet een typisch Bourgondisch uitstapje maar weerspiegelt wél de veelzijdigheid van de Bourgogne.

Voor meer informatie: tempel La Boulaye

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Meer Frankrijk

La Karrière bij Nuits-Saint-Georges

In Villars-Fontaine, een dorpje met slechts 140 inwoners, werd eind 19e eeuw gestart met de exploitatie van een steengroeve. Met dit kalksteen,...

Saint-Tropez hotspot van Côte d’Azur

SAINT-TROPEZ IS DE HOTSPOT AAN DE CÔTE D’AZUR Bij mij in...

Port Grimaud, voorloper van Dubai palmeilanden

Port Grimaud staat bekend als het Venetië van de Provence. Het is gebouwd in de baai van Saint-Tropez op lagunes en drooggelegde...