HomeBourgogne-Franche-ComtéWijncoöperatie Cave de Buxy bij Chalon

Wijncoöperatie Cave de Buxy bij Chalon

Als je lekker ongegeneerd wijn wilt proeven, dus niet oog in oog wilt staan met een trotse wijnboer die hoopvol jouw oordeel over zijn wijn afwacht, zijn de coöperaties een uitkomst. Deze caves vertegenwoordigen en verkopen wijn van verschillende bedrijven uit de regio. Proef en vergelijk: wie maakt de mooiste wijn voor de beste prijs?

Specialist in Montagny en Givry wijnen

De cave des Vignerons de Buxy is in 1931 opgericht en vertegenwoordigt maar liefst 120 wijndomeinen van de Côte Chalonnaise et Mâconnais. Het is geen kleine cave: jaarlijks gaan er zo’n 6 miljoen flessen wijn over de toonbank. Bekende appellations zijn de Givry en Montagny wijnen. Ook beide als 1er Cru. Givry was de favoriete wijn van koning Henri IV, jaarlijks werden voor hem grote hoeveelheden Givry-wijn naar Parijs versleept. Vandaar dat je in de buurt verschillende restaurants en wijnhandels met Henri IV in de naam tegenkomt.

Crème de cassis en meer

In het midden van de cave is een grote ronde toonbank waar het personeel je de diverse wijnen laat proeven. Als je daar behoefte aan hebt, adviseren ze ook over de wijnen die het best bij jouw smaak passen. Na het proeven kun je zelf de flessen uit de schappen pakken. De wijnen worden verkocht per fles of per dozijn. De cave de Buxy heeft een klantenkaart waarbij je spaart voor een gratis fles wijn, een Magnum fles of, voor grootverbruikers of zeer geduldige spaarders, een cadeauverpakking met drie soorten wijn uit de Côte Chalonnaise.
Naast wijn heeft de cave ook een uitgebreid en goed aanbod van likeuren: naast crème de cassis, crème de mûre (bramen), cerise (kersen) en, mijn persoonlijke favoriet, framboise (frambozen).

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk