HomeBourgogne-Franche-ComtéChâteau-Chinon: Mitterrand en musea

Château-Chinon: Mitterrand en musea

Aan de westrand van de Morvan ligt Château-Chinon, voor ons een onbeduidende provincieplaats. Bij de Fransman echter bekend als de springplank voor de politieke carrière van Mitterrand. Voordat hij in 1981 president van Frankrijk werd, was Mitterrand burgemeester van dit stadje. Als je het kleine Château-Chinon bezocht hebt, is zo’n carrièresprong haast niet te bevatten. In het Musée du Septennat worden staatsgeschenken tentoongesteld die Mitterrand heeft ontvangen tijdens zijn ambtstermijnen. Maar een andere erfenis heeft veel meer effect op de huidige Morvan. Als burgemeester van Château-Chinon heeft Mitterrand namelijk gepleit voor de benoeming van de Morvan tot regionaal natuurpark. Daardoor heeft het gebied een status gekregen waarbij natuurbescherming, behoud van het cultureel erfgoed en economische ontwikkeling hand in hand gaan. Dankzij Mitterrand is het glooiende rustieke landschap van de Morvan gewaarborgd.

Burgemeester van Château-Chinon

Een van de belangrijke bezienswaardigheden in Château-Chinon is het al genoemde Musée du Septennat. Een collectie die bestaat uit staatsgeschenken is natuurlijk een rariteitenkabinet. Toch is het wel interessant om te kijken welke landen gulle gevers zijn; de warme relaties tussen Frankrijk en Afrika blijken duidelijk uit de collectie. Ook zie je verandering in maatschappelijke moraal: een opgezette panter of de bewerkte slagtand van een olifant worden in deze tijd waarschijnlijk niet meer gegeven (of aangenomen). Voor een regenachtige dag is het in ieder geval een geschikt uitstapje.

chateau_chinon_arleuf

Kostuummuseum in Château-Chinon

Naast het Musée du Septennat kent Château-Chinon nog een tweede museum: het musée du Costume. Dit museum geeft met een collectie van 5000 kledingstukken een goed beeld van de ontwikkeling van de Franse mode tussen de 18e eeuw en het midden van de 20e eeuw. Voor modeliefhebbers zeker een bezoek waard; zelfs op een zonovergoten dag.

Meer informatie: Musée du Costume

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk