HomeBourgogne-Franche-ComtéChateau Commarin en Chateau Bussy-Rabutin

Chateau Commarin en Chateau Bussy-Rabutin

Dit jaar naamen we een kijkje bij kasteel Commarin, We waren er wel eens langsgereden maar nog nooit gestopt voor een bezoek. Toch hebben we direct een déjà vu als we het kasteel zien. We graven in ons geheugen en herinneren ons dat we jaren geleden kasteel Bussy-Rabutin bezochten. Dit kasteel ligt ongeveer 50 kilometer noordelijker en het lijkt alsof hier dezelfde architect aan het werk is geweest. Zowel Bussy-Rabutin als Commarin bestaat uit een centraal deel met twee symmetrische vleugels met ronde torens op het eind. Beide kastelen worden omringd door een slotgracht waarbij aan de achterzijde een brug vanaf het kasteel naar de tuinen in Franse stijl leidt.

Zoek de verschillen tussen Commarin en Bussy-Rabutin

Bussy-Rabutin en Commarin werden in de 17e eeuw verbouwd en uitgebreid met de zijvleugels. Zij kregen dus in dezelfde periode hun huidige vorm. En natuurlijk volgden de adellijke heren van Bourgondië dezelfde trends op architectuurgebied. Daarbij wilde niemand onderdoen voor de ander. Blijkbaar gold toen ook al het credo ‘beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen’.

Een bezoek aan beide kastelen zou ik dus niet aanraden tenzij je ‘zoek-de-verschillen’ wilt doen. Want die verschillen zijn er wel degelijk. Kasteel Commarin is al 900 jaar in handen van de dezelfde familie, op dit moment woont de 26e generatie in het kasteel. Bussy-Rabutin is wél enkele malen in andere handen overgegaan. Het kasteel is in de 19e eeuw in verval geraakt en later door de staat gekocht en opgeknapt.

Pikante hofroddels van Bussy-Rabutin

Kasteel Bussy-Rabutin heeft niet voor niets moeilijke tijden gekend. Roger Bussy-Rabutin was een graag geziene gast aan het hof van Lodewijk XIV. Hij was ook een erkentelijk schrijver. Deze twee zaken heeft hij gecombineerd door een boek te schrijven met allerlei pikante hofroddels: “Histoire amoureuse des Gaules”. Dit viel niet in goede aarde en hij werd verbannen van het hof. Hij zocht zijn toevlucht tot kasteel Bussy-Rabutin maar bracht zijn besmette reputatie mee.

Commarin oogt wat rijker en is voorzien van een poort geflankeerd door twee leeuwen. Kasteel Bussy-Rabutin moet zich behelpen met een bescheiden stenen muurtje. Daarentegen in de entree van Bussy-Rabutin wat luxer en valt de entree van Commarin eigenlijk in de categorie ‘openslaande tuindeuren’.

Bezoek beide kastelen… maar niet op dezelfde dag

Ook binnen verschillen de kastelen van elkaar. Commarin kan pronken met mooi gepolitoerd meubilair. Bussy-Rabutin moet het vooral van de portretten hebben die de wanden sieren. Daarentegen komen de tuinen van Bussy-Rabutin weer verfijnder over dan Commarin. Kortom, het zijn optrekjes waar de meesten alleen van kunnen dromen en ze zijn allebei een bezoek meer dan waard. Kijk maar gewoon welke kasteel het beste op je route past. En wil je ook een déjà vu ervaren dan bezoek je gewoon over een paar jaar de ander.

Chateau Bussy-Rabutin
Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk