Halverwege tussen Chalon-sur-Saône en Autun ligt het middeleeuwse kasteel van Couches. Voor het hertogdom van Bourgondië werd vanuit deze versterkte burcht de route tussen Paris en Chalon-sur-Saône bewaakt. Het kasteel is hooggelegen en ziet uit over de omgeving. Bij naderende vijandelijke troepen werd de toegang tot het kasteel op tijd gesloten. Ook nu nog is het kasteel aan drie zijden ommuurd. Donjon en toren steken hoog boven deze muren uit.
Margaretha van Bourgondië
Het kasteel verbergt een geheim: Margaretha van Bourgondië zou in dit kasteel gestorven zijn. Zij werd door haar nicht Marie het kasteel ingesmokkeld en heeft daar tot haar dood in 1333 gewoond. Alles in het diepste geheim en er is dan ook geen bewijs om het verhaal te bevestigen. Volgens de geschiedenisboeken klopt het in ieder geval niet. Margaretha werd wegens overspel gevangen gezet in Normandië en is daar al in 1315 overleden. Waar of niet waar: het verhaal heeft het kasteel de bijnaam ‘château de Marguerite de Bourgogne’ bezorgd.
Een rondleiding van een uur leidt langs donjon, gotische kapel en de justitietoren. Deze toren, La tour de justice, is aangeplakt tegen de kapel en toont een collectie wapens en de zaal van de wachters. Op de begane grond is door een rooster een ondergrondse opslagruimte zichtbaar. Het lijkt meer op een kerker. Misschien heeft de ruimte daarvoor ook dienst gedaan.
Wijnkelders, wijnproeven en andere aroma’s
Tijdens de rondleiding neem je verder een kijkje bij de ondergrondse gangen die de verschillende gebouwen met elkaar verbinden. Voorraadopslag was de hoofdfunctie van de ondergrondse ruimtes zodat men het een tijdje kon uitzingen op het kasteel. De ondergrondse gangen leiden ook naar de ingang van de wijnkelders. Uiteraard is een proeverij van de wijnen mogelijk, het kasteel is niet voor niets omringd met wijngaarden. De rondleiding voert tot slot door de tuinen met bloemen, aromatische planten en heesters gesnoeid in verschillende dierenvormen.
Activiteiten op het kasteel
Sinds 2009 is het kasteel in eigendom van Patricia en Olivier Poelaert. Zij hebben flink geïnvesteerd in het kasteel en organiseren allerlei activiteiten: concerten, middeleeuwse feesten, wandelingen, kinderactiviteiten etc. Met succes want het aantal bezoekers is in vijf jaar tijd vertienvoudigd. Voor een rustig bezoek aan het kasteel mijd je de zondagmiddag.
Tot slot een zinloos weetje: het Château de Couches was in 1986 het decor van de videoclip Cry Wolf van de band A Ha. Op Youtube is dit gedateerde filmpje terug te vinden. Het geeft een goed sfeerbeeld van een bezoek aan het kasteel tijdens Halloween. Maar de rest van het jaar is het kasteel, ondanks de onderaardse kerker en het vermeende geheime verblijf van Margaretha, een uitstapje zonder donkere randjes. Een kasteel waar kinderen zich ridder of jonkvrouw wanen. En hun ouders wegdromen van een leven als hedendaagse kasteelheer of -vrouw omringd door wijngaarden.
Voor meer informatie: Château de Couches