HomeBourgogne-Franche-ComtéChâteau Sainte Sabine bij Châteauneuf

Château Sainte Sabine bij Châteauneuf

Het gehucht Sainte Sabine huisvest zo’n 200 inwoners. Je rijdt er, op weg naar (mooiste dorp) Châteauneuf of Pouilly-en-Auxois, dus snel aan voorbij. Toch is het de moeite waard om er halt te houden. Want het in 2012 geopende hotel Château Sainte Sabine biedt naast 22 luxe hotelkamers en suites ook een aantrekkelijk restaurant. Chef Sébastien Henry kookt in Le Lassey op een eigentijdse manier met lokale producten.

Châteauneuf

Chateauneuf vanuit Sainte SabineNaast de keuken motiveert ook de ligging van het restaurant een stop. Het kasteel wordt omringd door een domein van 8 hectaren waar damherten vrij ronddartelen. In de verte zie je Châteauneuf liggen op een heuveltop. Zeker op een zomerse dag is het terras de ideale locatie voor een ontspannen lunch. Neem plaats en geniet van de groene omgeving: geurende bloemen, het bosachtige park en begeleidend vogelgezang zorgen voor een zen-achtige ervaring.

Het kasteel dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van een klooster. Gaspard de Messey begon in 1630 met de bouw. Hij kocht de gemeenschapsgronden in Sainte Sabine omdat hij over de twee oevers van de rivier wilde beschikken. Ook breidde hij zijn terrein uit omdat hij ‘vrij’ wilde wonen; zo ruilde hij gronden en kocht hij woningen, tuinen en een boomgaard op. Een beetje zoals John de Mol zich in het Gooi heeft geweerd tegen inkijk door het opkopen van buurhuizen.

Hotelovernachting in het kasteel

sainte sabineHet kasteel is in de 20e eeuw een paar keer van eigenaar veranderd. In 2011 is het grondig gerestaureerd met respect voor het verleden: de antieke inrichting, de glas-in-loodramen, het eikenhouten parket en de lambrisering ademen de sfeer van het adellijke verleden maar wel in een moderne uitvoering. Zoals gezegd, de moeite waard om halt te houden. En misschien dat je na het menu Gourmand of het verrassingsmenu van de chef besluit dat je hier ook de nacht doorbrengt. Om ’s morgens als (tijdelijke) kasteelheer een rondje over het domein te maken. Genieten met alle zintuigen: ‘Zen’-te Sabine.

Voor meer informatie bezoek je de website: Sainte Sabine

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk