asd

Châteauneuf-en-Auxois

Châteauneuf is een dorpje van nog geen honderd inwoners. Hooggelegen op een rots kijkt het uit over de omgeving waaronder het kanaal van Bourgogne. Het mooiste van dit dorp is het kasteel van Châteauneuf, een ommuurd fort met gebouwen uit verschillende perioden, van vroegmiddeleeuws tot ‘Ancien Régime’, 20e-eeuws comfort voor de adellijke familie de Voguë. Maar de meest recente bouwwerken zijn helemaal anno nu: in 2023 en 2024 is het kasteel gerenoveerd. Zo kreeg een ronde toren nieuwe dakpannen, werden de kapel en de gastenvleugel opgeknapt en kwam er een volledig nieuwe entree. Dit entreegebouw is gemaakt van duurzaam hout met koperen daklijsten. Naast de entree werd de vroegere middeleeuwse kasteeltuin opnieuw ingeplant met kruiden.

Kasteel van Philippe Pot

In juni 2024 namen we een kijkje in dit opgeknapte kasteel. Twintig jaar eerder hadden we het al eens bezocht en toen was het nogal leeg. Indrukwekkend van buiten maar eigenlijk niet de moeite om van binnen te bekijken. Dat is nu wel anders. Zo is de kapel erg mooi geworden. De muurschilderingen zijn gerenoveerd en de twaalf apostelen zijn weer te bewonderen. Bij de restauratie zijn de oude middeleeuwse, wat matte, kleuren gebruikt. Nog indrukwekkender is het praalgraf van Philippe Pot dat is nagemaakt in de gastenvleugel. Het originele praalgraf is te zien in Dijon maar rondom deze replica neemt Philippe Pot zelf afscheid en vertelt hij over zijn leven. Met beeldprojecties wordt zijn verhaal geïllustreerd. Je kunt Philippe in het Frans beluisteren maar hij blijkt ook goed Engels te spreken; de projecties worden afwisselend in het Frans en Engels vertoond.

Philippe Pot was trouwens ridder in de orde van het Gulden Vlies en vertrouweling van de Filips de Goede en Karel de Stoute, hertogen van Bourgogne. Hij breidde het oorspronkelijke kasteel flink uit. Na zijn dood wordt het kasteel gekocht door de graven van Vienne die ook eigenaar waren van het nabijgelegen kasteel van Commarin. Zij richten de hoofdvleugel ‘modern’ in: de grote ruimte wordt opgedeeld om het verwarmen makkelijker te maken en rijk gedecoreerd. Ook geven zij opdracht voor de aanleg van de siertuinen aan de voet van het kasteel.

Chateauneuf Philippe Pot

De Franse revolutie doorstaat het kasteel met beperkte schade waarna het in handen komt van de familie de Voguë. Zij gebruiken de gronden rondom Châteauneuf voor de landbouw waaronder wijnranken. De bladeren van de moerbei worden gebruikt als voedsel voor de zijderupsen. Van deze zijde-industrie is niets meer te merken en ook terrassen langs de kasteelmuren zijn hun begroeiing kwijt. Maar de verbouwing is bijna klaar en ook de kasteelgracht en de terrassen naderen voltooiing.

Bezoek kasteel Chateauneuf

In het kasteel kun je ook een expositie over de verbouwing bekijken. Zoals een film over het gebruik van oude, bijna vergeten, bouwmethoden. Ook is er een animatie over hoe het kasteel door de eeuwen heen eruit zag en welke uitbreidingen het kasteel kreeg. En dus herzie ik mijn eerdere mening: een bezoek aan het kasteel van Châteauneuf is zeker de moeite waard. Dus neem de tijd om het kasteel binnen te gaan en de geschiedenis in te duiken.

Kapel van Châteauneuf
Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meer Frankrijk