HomeBourgogne-Franche-ComtéCanal du Centre en ObservaLoire in Digoin

Canal du Centre en ObservaLoire in Digoin

Digoin in de Zuidelijke Bourgogne wordt bijna helemaal omsloten door rivieren en kanalen. Het is een echt knooppunt van waterwegen. Het Canal du Centre verbindt de Saône met de Loire. In Digoin steekt het Canal du Centre de Loire over. Bootjes worden opgestuwd in de sluizen en ‘uitgespuwd’ in het aquaduct uit 1838. Het ObservaLoire biedt een mooi uitzicht op dit aquaduct dat met 11 bogen en een totale lengte van 243 meter de Loire overspant.

Les canaux de Bourgogne

kanaalbrug_digoin

In de 18e en 19e eeuw werd driftig gebouwd aan het kanalenstelsel. Via tientallen sluizen werden de hoogteverschillen overwonnen en de verschillende rivieren met elkaar verbonden. Toch heeft het transport over de kanalen niet lang standgehouden. Niet alleen viel het transport in de zomer regelmatig stil vanwege te lage waterstanden maar ook moest de vracht worden overgeladen. De grote schepen die de Loire en de Saône bevoeren waren immers te groot voor de kanalen. Het kanalensysteem met zijn hoge vaartarieven en lage transportsnelheid werd snel uit de markt gedrukt met de opkomst van het spoor. Het kanalenstelsel is nu in ere hersteld en het domein van pleziervaartuigen geworden.

ObservaLoire

musuem_digoin_loire_bourgogne


Het ObservaLoire in Digoin geeft een beeld van de waterbouwkundige werken en het huidige ecosysteem van de Loire. Op het panoramadek kun je kennismaken met de vogels rondom de Loire. Op de begane grond geven de aquaria een beeld van het onderwaterleven van de Loire. Een interessant museum dat techniek en natuur combineert. Uiteraard kun je in Digoin ook terecht voor een boottocht waarbij je zelf het aquaduct per boot oversteekt. Als je liever vaste voet aan wal houdt, kun je een bezoek brengen aan het keramiekmuseum of, voor de liefhebber van mooi serviesgoed, de fabriekswinkel van Sarreguemines Céramiques. Want Digoin was ook de thuisbasis van bekende porceleinfabrieken. Maar het is met de oude porceleinfabrieken net als met het kanalenstelsel: schoonheid en vakmanschap zijn niet opgewassen tegen de economische voortuitgang. In mei 2014 sloot Digoin Céramique defiitief de poorten. Alleen de firma Sarreguemines, overgenomen door de Dudson groep, heeft de tand des tijds weerstaan en maakt nog kwaliteitsservies voor de horecasector.

Meer informatie:
Observaloire
Keramiekmuseum

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk