Home Bourgogne-Franche-Comté Dijon: hoofdstad van de Côte d’Or

Dijon: hoofdstad van de Côte d’Or

Dijon is de hoofdstad van de Côte d’Or en straalt grandeur uit. Je vindt er oude huizen met binnenhofjes uit de 15e eeuw, het paleis van de Bourgondische dynastie (Palais des Ducs) en het museum des Beaux Arts. Via een speciale wandelroute kun je de stad goed verkennen zonder verloren te raken in het grillige stratenpatroon van het centrum.

La Chouette volgen in Dijon

Koop een Nederlandstalig gidsje en volg de koperen uiltjes in het trottoir. Zo weet je zeker dat je alle bezienswaardigheden in Dijon aandoet. Het centrum is grotendeels autovrij gemaakt en je kunt eventueel ook op een Vélib (‘witte fiets’) springen voor je toertocht door de stad. Een andere optie is om de bezienswaardigheden links te laten liggen en je storten op het gevarieerde aanbod van winkels. In Dijon zijn ook Galeries Lafayette. Niet zo imposant als in Parijs maar wel met een mooi aanbod sieraden, make-up en mode. Zelf zijn we ook nogal weg van de markthal met mooie verse producten (rue de la Chaudronnerie). In 1868 begon Eiffel met de bouw van de hallen, ontworpen om de dagelijkse overdekte markt te huisvesten.

Inmiddels zijn de hallen ingeschreven als historisch erfgoed en nog altijd een ontmoetingsplaats voor de Dijonnais. Je ziet ouders hun kinderen de kramen aanwijzen waar zij als kind kwamen. De buitenkant van het gebouw is rijk gedecoreerd en verwijst naar de activiteiten in de hallen. Zo zien we hertenkoppen, wilde zwijnen, runderen,  gevogelte en vis. Twee medaillons tonen Ceres, de godin van de landbouw en Hermes, god van de handel en commercie. Rond de hallen vind je vele restaurantjes met allerlei verschillende keukens. Meerdere keren per week is er ook een markt in de openlucht in de omringende straten.

Mosterd uit Dijon

Dijon_kathedraal_bourgogne
Tot slot kun je Dijon niet verlaten zonder een potje mosterd te kopen. In 1384 kreeg Dijon van Filips de Stoute het voorrecht de spreuk `Moult me tarde´ te hanteren, waaruit het woord moutarde – mosterd – zou zijn ontstaan. In die tijd had Dijon ook het monopolie op het maken van mosterd. Inmiddels is moutarde de Dijon zelfs geen appellation controlée dus kan het overal gemaakt worden. In Dijon vind  je allerlei smaken mosterd, kleine potjes in mooie kadoverpakking. Een goed adres is de boutique la Maille in de rue de la Liberté. Andere lokale specialiteiten zijn pain d’épices (soort ontbijtkoek) waarvoor je het beste naar Mulot & Petitjean op de Place Bossuet gaat, en crème de cassis. Als je rond Allerheiligen in Dijon bent, kun je ook de foire Gastronomique de Dijon bezoeken die altijd de eerste week van november gehouden wordt.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Meer Frankrijk

La Karrière bij Nuits-Saint-Georges

In Villars-Fontaine, een dorpje met slechts 140 inwoners, werd eind 19e eeuw gestart met de exploitatie van een steengroeve. Met dit kalksteen,...

Saint-Tropez hotspot van Côte d’Azur

SAINT-TROPEZ IS DE HOTSPOT AAN DE CÔTE D’AZUR Bij mij in...

Port Grimaud, voorloper van Dubai palmeilanden

Port Grimaud staat bekend als het Venetië van de Provence. Het is gebouwd in de baai van Saint-Tropez op lagunes en drooggelegde...