HomeBourgogne-Franche-ComtéDijon: hoofdstad van de Côte d’Or

Dijon: hoofdstad van de Côte d’Or

Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Dijon !

Dijon is de hoofdstad van de Côte d’Or en van de Bourgogne. De stad straalt dan ook grandeur uit. Het is een aantrekkelijke stad met een fijn autovrij centrum. Te voet kun je de meeste bezienswaardigheden bezoeken en ervaar je goed de sfeer en levendigheid van de stad. Voor de bezienswaardigheden iets verder weg pak je gewoon een DiviaVélodi de deelfietsen die je op verschillende plaatsen in Dijon kunt huren. In dit artikel nemen we je mee naar de 9 topattracties. Ga je mee Dijon verkennen?

Musée des Beaux-Arts

Op 1 staat natuurlijk het Musée des Beaux-Arts. Het Musée des Beaux-Arts is ondergebracht in een vleugel van het Palais des Ducs, een imponerend paleis dat toebehoorde aan de hertogen van Bourgondië. Het museum was jarenlang grotendeels gesloten voor renovatie. In mei 2019 werd het helemaal opgefrist heropend. Het Musée des Beaux-Arts in Dijon is een van de grootste musea van Frankrijk. Het hoogtepunt van je bezoek zijn de praalgraven van Filips de Stoute, Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren. Bart Van Loo heeft met zijn boek ‘De Bourgondiërs’ terecht een lans gebroken voor de kunstschatten die deze hertogen ons hebben nagelaten. Vanaf het balkon kun je hun praalgraven goed bekijken. De zaal ziet er vrijwel net zo uit als op de schilderijen uit de late middeleeuwen: de tijd lijkt te zijn stilgezet.

Stadswandeling Dijon ‘la chouette’

Dijon is een fijne wandelstad, zeker het centrum verken je het best te voet. De stadswandeling, ‘la chouette’ (de uil) leidt je langs alle bezienswaardigheden zonder dat je verdwaalt in het grillige stratenpatroon. Koop een Nederlandstalig gidsje of download de app en volg de koperen uiltjes in het trottoir. Je krijgt veel achtergrondinformatie en kijkt op het juiste moment naar boven voor een prachtige gevel. Maar het is niet alleen geschiedenis tijdens deze wandelroute. Op de Rue de la Liberté kom je langs Maille, dé mosterdwinkel van Dijon. Waarom Dijon en mosterd onomstotelijk bij elkaar horen bij lees je in “Dijon mosterd: Bourgondische kracht”.

Markt in de markthallen van Eiffel

markthal Dijon Frankrijk
Markt op vrijdag en zaterdag in de markthal van Dijon

Een andere topattractie die past bij de culinaire reputatie van de Bourgondiërs zijn de markthallen in de Rue de la Chaudronnerie. In 1868 begon Gustave Eiffel met de bouw van de markthallen, ontworpen om de dagelijkse overdekte markt te huisvesten. De buitenkant van het gebouw is rijk gedecoreerd en verwijst naar de activiteiten in de hallen. Zo zie je hertenkoppen, wilde zwijnen, runderen, gevogelte en vis. Twee medaillons tonen Ceres, de godin van de landbouw en Hermes, god van de handel en commercie. De markthallen zijn niet alleen historisch erfgoed maar ook nog een springlevende ontmoetingsplaats voor de Dijonnais. De historische markthallen liggen pal in het centrum en liggen bomvol romige kazen, verse groenten, geurige kruiden, fruit, vis en vlees. De markt in Dijon is iedere vrijdag- en zaterdagochtend.

Botanische tuin van Arquebuse

Aan de andere kant van het spoor, vanuit het centrum bekeken, ligt de Jardin botanique de l’Arquebuse. Hier kun je genieten van de mooie oude bomen in deze botanische tuin. Ook met kinderen een fijn tussendoortje vanwege de speeltuin. Overigens vind je hier ook een wetenschappelijk museum over biodiversiteit en een planetarium met verschillende filmvoorstellingen over het zonnestelsel. Let wel even op de openingstijden, op dinsdag, zaterdag- en zondagochtend zijn het museum en het planetarium gesloten.

Mulot et Petitjean

Overal in Dijon kun je ‘pain d’épices’ en mosterd kopen, het is echt een Bourgondische specialiteit. Maar wil je echt álles weten over de peperkoek en ook werkelijk álle mogelijke smaken proeven, dan ga je naar Mulot et Petitjean, een winkel annex peperkoekmuseum. De mooie gevel met houtsnijwerk van Mulot et Petitjean aan Place Bossuet is al de moeite waard. Maar het interieur is helemaal een cadeautje: prachtige rijk gedecoreerde winkelschappen en bewerkt plafonds. Het water loopt je bovendien in de mond met alle smakelijke producten binnen handbereik.

Mulot et Petitjean mosterd in Dijon

Winkelen in Rue des Forges

Een andere optie is om de bezienswaardigheden links te laten liggen en je storten op het gevarieerde aanbod van winkels. Een van de aantrekkelijkste winkelstraten is Rue des Forges. Hier vind je leuke boetieks, winkels met lederwaren en chocolatiers. Kijk niet alleen naar de etalages maar werp ook een blik omhoog! Veel winkels zitten in mooie vakwerkhuizen. De Rue des Forges loopt vanaf het Place François Rude met de nostalgische draaimolen naar het Square des Ducs. Hier sta je aan de achterkant van het hertogelijk paleis, het Palais des Ducs.

Tour de Philip le Bon en Place de la Libération

Vanaf de Rue des Forges kun je doorsteken naar de Tour de Philip le Bon, ofwel de toren van Filips de Goede. Van buiten is dit een rechttoe rechtaan toren van 46 meter hoog. Binnen word je verrast door prachtige decoraties waaronder druiventrossen en wijngaardslakken als bekende Bourgondische symbolen. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over het Place de la Libération, het plein voor het Palais des Ducs. Aan dit plein liggen allemaal terrasjes en kinderen kunnen zich vermaken met de waterstralen die hoog opspuiten uit het plaveisel.

Mozesput van Claus Sluter

De Mozesput van Claus, of Klaas, Sluter ligt ver uit het centrum aan de boulevard du Chanoine, richting Lac Kir. Het loont om op zoek te gaan naar dit schitterende beeldhouwwerk op een bijzondere plek. Het ligt in het voormalige klooster Chatreuse de Champmol dat tegenwoordig een psychiatrisch verpleeghuis is. De Mozesput is ontworpen en gemaakt door Claus Sluter, een beeldhouwer uit Haarlem die werkte aan het hof van Filips de Stoute. Dit imponerende beeldhouwwerk bestaat uit sculpturen van profeten en engelen op een zeshoekige basis. Prachtig vakmanschap. Vanaf de Mozesput is het nog een klein stukje door naar het Lac Kir, een populaire plek om te wandelen, hardlopen of picknicken.

Place en Parc Darcy

Place Darcy Dijon
Place Darcy in Dijon met onder het plein een grote parkeergarage

Parc en Place Darcy zijn genoemd naar Henry Darcy, de ingenieur die de stad voorzag van drinkwater. Het park heeft verschillende niveaus met een mooie fontein. Bij de entree van het park staat een grote ijsbeer. Dit is een kopie van ‘l’ours blanc,’ het werk van de in Saulieu geboren beeldhouwer François Pompon. Het origineel staat overigens in Parijs in het Musée d’Orsay. Het Place Darcy heeft een grote triomfboog wat een mooie entree naar het centrum vormt. Place Darcy is bovendien een mooie entree voor Dijon omdat onder dit plein een parkeergarage ligt. Heel praktisch als je met de auto de stad bezoekt.

Wegwijs Dijon:

Tips voor:

Lees ook:

Meer van dit soort leuke artikelen op je tijdlijn? Volg Lekker weg naar Frankrijk op Facebook.

Veelgestelde vragen over Dijon

Wat te doen in Dijon?

Bezoek het Musée des Beaux-Arts de Dijon, Paleis van de hertogen van Bourgondië en Winkelen in Rue des Forges.

Wat zijn de leukste activiteiten in Dijon?

De markt op vrijdag, stadswandeling la chouette, mosterd proeven bij
Mulot & Petitjean en het terras van Place de la Libération

Wat je niet mag missen rondom Dijon?

Wijntour in Clos de Vougeot, wijnhoofdstad Beaune en abdij de Fontenay

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk