HomeEr op uitElektrisch rijden in Frankrijk

Elektrisch rijden in Frankrijk

In Frankrijk rukt het elektrisch rijden op; 7000 subsidie ondersteunt de aanschaf van een elektrische auto. Ook het aantal laadpalen neemt gestaag toe. Bij diverse supermarkten kun je tijdens het winkelen gratis laden. Niet op topsnelheid, ook je winkelkar moet natuurlijk worden volgeladen. Hoewel Lidl soms ook snelladers beschikbaar stelt. Zelfs in de meest afgelegen uithoeken. Zo troffen wij een gratis snellader (50 kW) in Château-Chinon; een dorp met 2000 inwoners. Daarnaast hebben veel gemeenten geïnvesteerd in laadpalen. Ook hier kun je vaak gratis of tegen gereduceerd tarief je accu opladen. Wel is er een wirwar aan laadpassen die je daarvoor nodig hebt. Ga dus vooral met een flinke voorraad laadpassen op stap.

Corri-Door: no more ..

Langs de Autoroute du Soleil is bijladen nog niet zo eenvoudig. In maart 2020 werden 189 laadpalen van het Corri-Door netwerk langs de péage buiten werking gesteld. Dit gebeurde na twee incidenten. Daardoor zijn er slechts 28 laadpalen over van het Corri-Door netwerk. IZIVIA, de exploitant van het netwerk, vervangt enkele geannuleerde laadpalen maar streeft naar slechts 40 tot 50 laadpalen. Gelukkig breidt Ionity wel het aantal laadpunten langs de snelweg uit en dicht daarmee wat gaten in het netwerk langs de snelweg.

Ionity snelladers

Ionity heeft in oktober 2020 een laadstation geopend bij Metz-Hauconcourt. Vijf gloednieuwe 50 kW snelladers zijn je oase in deze laadwoestijn. En nog twee Ionity snelladers staan er te wachten op aansluiting en in gebruikstelling. Overigens worden Tesla-rijders hier nog beter bediend; maar liefst 20 snelladers lachen je toe als je het parkeerterrein van E. Leclerc oprijdt. Ionity werkt niet alleen met verschillende laadpassen maar ook met een handige app. Het enige minpuntje … de prijs. Je betaalt zo’n 79 cent per kW. Betalen per minuut kan ook en dan betaal je … hetzelfde. Dat is tenminste onze eigen ervaring.

Laadwoestijn Grand Est

Dit Ionity laadstation is een van de weinige opties in Grand Est, oftewel Noordoost-Frankrijk met toeristische streken als de Elzas, Vogezen en Champagne. Als je verder naar het zuiden afzakt, kom je langs de Autoroute du Soleil tot en met Avignon nog zeven andere Ionity laadstations tegen. Dat moet je met de actieradius van de meeste elektrische auto’s makkelijk redden. Of de capaciteit op zwarte zaterdagen voldoende is, moet nog blijken.

Plan je route

Het is belangrijk om je reis over de snelweg goed te plannen. Ook in Midden-Frankrijk langs de A89 zijn er geen laadpunten. Wel heeft Ionity een laadstation in ontwikkeling in Pech-Montat, in de Dordogne. Een optie is natuurlijk om binnendoor te rijden. Dan kom je veel meer laadpalen tegen én zie je nog iets van de omgeving. Je kunt je route uitstippelen met Chargemap . Via de Chargemap laadpas heb je ook toegang tot veel laadpalen en steun je gelijk het bijhouden van de overzichtskaarten.

Elektrisch genieten

Elektrisch rijden is een feest. Je sprint weg bij een stoplicht en geeft zelfs een snelle Ferrari het nakijken (toegegeven: maar heel eventjes). Ook houd je de lucht in binnensteden schoon en hoeven fietsers niet in jouw walm te rijden. En misschien dwingt je actieradius je ook om rustiger en veiliger te rijden. Het nadeel is dat een ritje naar Zuid-Frankrijk iets meer voorbereiding vraagt en zelfs stressvol kan zijn als het niet lukt om op tijd te laden. Maar misschien dwingt het tekort aan snelladers langs de Franse autoroutes je om wat vaker de snelweg links te laten liggen. En zo ontdek je het échte Frankrijk. Prachtige landschappen, sfeervolle plaatsen en rustieke dorpen die uitnodigen om te stoppen. Kun je mooi gelijk je auto opladen want aan laadpalen geen gebrek in de provincie!

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meer Frankrijk