asd
HomeBourgogne-Franche-ComtéFietsen door de wijngaarden bij Beaune

Fietsen door de wijngaarden bij Beaune

Van Beaune naar Santenay slingert zich dwars door de wijngaarden een fietsroute. Deze route van 21 kilometer voert je door befaamde wijndorpen als Pommard, Meursault en Chassagne-Montrachet. De namen kennen we van de etiketten op wijnflessen en het is alsof we in een schilderij stappen en onderdeel uitmaken van het landschap.

Beginnen met fietsen in Beaune of Pommard

Beaune_fietsvakantie_bourgogne

We besluiten de drukte van Beaune te mijden en parkeren de auto in de schaduw van de kerk op het dorpsplein van Pommard. Daar weerstaan we de verleiding van een goede lunch bij Auprès du clocher. We laden onze fietsen van de auto en vertrekken richting Volnay. We zijn blij dat we niet zwaar geluncht hebben want we moeten meteen klimmen. We worden ingehaald door elektrisch ondersteunde fietsen, valsspelers! Maar op de route komen we ook families met kinderen en aanhangfietsen, Amerikanen met kleine vouwfietsjes, wielrenners en andere recreanten tegen. Het is een bonte stoet van fietsers van allerlei verschillende nationaliteiten. Dat maakt het ook heel gemoedelijk, iedereen groet en moedigt elkaar aan op de wat zwaardere stukken. Een prettig soort solidariteit tussen de fietsers. De route is heuvelachtig, bij warm weer zal het daarom best zwaar zijn. Gelukkig vind je langs het hele parcours picknicktafels, bankjes om uit te rusten en in de dorpen terasjes en winkels om een picknick voor onderweg in te slaan. De route is goed bewegwijzerd en je hoeft daarom niet je blik op de kaart gericht te houden maar kunt genieten van het landschap om je heen. Wij fietsen de route in september, de voorbereidingen voor de wijnoogst zijn in volle gang. Boeren rijden af en aan om de druiven te inspecteren en wij laveren met onze fietsen door deze bedrijvigheid heen. Automobilisten zien dit schouwspel slechts vanaf de hoofdweg dus we voelen als fietser bevoorrecht.

Eindpunt fietsroute in Santenay

Santenay is voor ons het keerpunt. Je kunt vanaf Santenay nog doorfietsen naar Nolay maar het is niet mogelijk om via een andere weg weer bij je vertrekpunt uit te komen. Dat is jammer maar gelijk ook het enige minpuntje aan deze route. Na zo’n 40 kilometer zien we de kerktoren van Pommard groter worden, nog een kilometer of anderhalf te gaan. Maar met het einddoel in het vizier lopen we een lekke band op. Het mag de pret niet drukken, we kijken terug op een prachtige tocht door de wijngaarden.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk