HomeBourgogne-Franche-ComtéFietsen over treinspoor: Vélorail du Morvan

Fietsen over treinspoor: Vélorail du Morvan

Wel fietsen in de Bourgogne maar liever niet over de weg? Dat kan!

Met de Vélorail du Morvan kun je met een elektrische fietskar over voormalig treinspoor rijden. Deze route ligt in de buurt van het stadje Autun en grenst aan de Morvan. De route loopt vanaf Cordesse tot Manlay dat 11 kilometer verderop ligt. Daar keer je en na een rustpauze fiets je terug. Je kunt ook kiezen voor een kort parcours en al in Barnay keren. In dat geval rijd je zo’n acht kilometer over het spoor.

Elektrische fietsen

Vanaf het nostalgische station in Cordesse vertrek je na een korte instructie. Daarbij word je uitgezwaaid door de stationschef. Al na een meter of honderd moet je afstappen en de kar de weg overduwen. Maar daarna kun je redelijk ongestoord doorfietsen. Met elektrische trapondersteuning wat zeker een voordeel is op de stukken waarbij het parcours stijgt. Overigens zit de trapondersteuning maar aan één kant; de andere fietser moet op eigen kracht de heuvels bedwingen. De snelheid is trouwens voor de veiligheid begrensd tot 20 kilometer per uur dus ook in de daling houd je een rustig tempo.

De route is soms verscholen tussen struiken en bomen en loopt op andere delen wat meer door het open veld. Af en toe kom je een oude kilometerpaal tegen die de afstand tot Parijs aangeeft. Er zijn vaste vertrektijden waardoor het een vrolijke optocht van fietskarren is. We zagen veel gezinnen en ook opa’s en oma’s die met hun kleinkinderen op pad waren. Doordat je met vier personen op een fietskar kunt, kun je het fietsen ook afwisselen.

Fietsen met een slakkengang?

Op vrijdagavond is er een speciale tocht waarbij je in Barnay slakken gaat proeven bij een slakkenkwekerij. Voor de liefhebbers! Zo niet, dan houd je het gewoon bij een picknick op het keerpunt. Al met al een leuk uitje waarbij je het Bourgondische landschap op een andere manier ervaart. Als je dit uitstapje met de Vélorail du Morvan wilt maken, kun je online reserveren. Je kunt vanaf mei tot eind oktober komen fietsen.  Voor de exacte data en speciale activiteiten kun je het beste even op de site kijken.

Wil je alvast in de stemming komen? Kijk dan even naar dit filmpje van 1 minuut.

 

 

 

 

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk