asd
HomeBezienswaardighedenGiverny: tuinen van Monet

Giverny: tuinen van Monet

Als Monet-liefhebber wil je natuurlijk een keertje de tuinen bezoeken die Claude Monet inspireerde tot zijn bekende impressionistische meesterwerken. Om met eigen ogen de bekende waterlelies te bewonderen; de waterlelies die Monet op doek onsterfelijk heeft gemaakt. Ook voor ons reden om naar de tuinen van Monet in Giverny te gaan.

Giverny ligt in het Normandische departement de Eure, dus weg van de bekende landingstranden aan de kust maar juist het binnenland in. Giverny ligt op de rechteroever van de Seine en is ook vanuit Parijs in zo’n anderhalf uur te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Claude Monet woonde er van 1883 tot aan zijn dood in 1926. En omdat Monet in hier woonde, trokken ook vele andere kunstenaars naar Giverny.

Monet en Japanse kunst

Tegenwoordig trekt de tuin van Monet bezoekers uit de hele wereld, die allemaal zijn tuin als inspiratiebron willen zienn. Bij een bezoek kun je ook het huis van Monet bekijken dat misschien nog wel interessanter is. Je ziet de ruimtes waar hij werkte en woonde. Met kamers voor zijn tweede vrouw Alice Hoschedé en van één van haar dochters, Blanche. Alle vertrekken hebben een eigen pastelkleurige inrichting die net zo romantisch is als Monets schilderijen zelf. Het is een warm en gezellig huis, je kunt je voorstellen met hoeveel plezier zij in het huis gewoond hebben.

Wat je ook ervaart in het huis, is Monets liefde voor Japanse kunst. Het huis hangt vol met Japanse prenten. Ook voor de tuin liet Monet zich inspireren door Japan. Deze Japanse stijl ervaar je in de idyllische watertuin met het Japanse bruggetje dat hij vele keren vastlegde. Maar Monet koos voor een groen bruggetje in plaats van het typische dieprood van de Japanse prenten. Een groene brug paste beter in de tuin. Tja, als schilder had Monet natuurlijk oog voor kleur. Als schilder heeft hij internationale roem vergaard. Maar de duizenden bezoekers die daarom naar Giverny trekken, ervaren in de tuin zijn tweede passie, het tuinieren. Daarom noemde Monet zichzelf ‘peintre et jardinier’, schilder en tuinman. In het seizoen zijn de tuinen een kleurenpracht met uitbundig bloeiende en geurige rozen.

Jardins et maison de Claude Monet

Als je een foto wilt nemen zonder andere bezoekers op de bekende Japanse brug, bezoek het huis en de tuinen van Claude Monet dan heel vroeg of tegen sluitingstijd. In de tuinen is het dan een stuk rustiger. Op die manier kun je misschien een beetje ervaren, wat Monet voelde als hij met wat vrienden door de tuin wandelde. Of aan het werk was in dit weelderige buitenatelier, je zou er bijna zelf van gaan schilderijen. Kaarten kun je vooraf reserveren via de Monet Stichting of ter plaatse kopen. Het huis en de tuinen zijn dagelijks geopend vanaf april tot en met oktober.

In Giverny kun je naast het huis en de tuin van Monet ook het Museum van het Impressionisme bezoeken. Met overigens ook tuinen, maar niet tuinen met zo’n reputatie als de tuin van Claude Monet.

Redactie lekker weg naar Frankrijk
De redactie van lekker weg naar Frankrijk deelt haar leuke adresjes, bezienswaardigheden en nieuwtjes van Frankrijk. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meer Frankrijk