HomeProvence-Alpes-Côte d'AzurDe Gorges du Verdon of de Grand Canyon du Verdon

De Gorges du Verdon of de Grand Canyon du Verdon

De Gorges du Verdon is de grootste kloof van Frankrijk in de Provence en meer precies in het regionaal natuurpark van de Verdon. Superlatieven schieten tekort om deze kloof op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence te beschrijven. De bekendste en altijd aangehaalde bijnaam is Grand Canyon du Verdon. Die vergelijking gaat niet helemaal op: de Grand Canyon is tot 1600 meter diep en 425 kilometer lang; de Gorges du Verdon is ‘slechts’ 300 meter diep en maar 25 kilometer lang. Maar net als bij zijn grote Amerikaanse broer is een bezoek aan de Gorges du Verdon een onvergetelijke ervaring! Het adembenemende plaatje van de heldere groenblauwe rivier die zich tussen hoge rotswanden doorslingert, trekt dan ook duizenden bezoekers aan.

Op het water bij Lac de Sainte-Croix

Kanovaren in de Gorges du Verdon
Kanovaren en waterfietsen in de Gorges du Verdon

Vanaf het water heb je een prachtig zicht op de steile rotswanden die aan weerszijden oprijzen. Dit beeld is het sterkst vanaf het Lac de Sainte-Croix. Dit stuwmeer is de poort naar de Gorges du Verdon. Huur hier een kano, kajak of waterfiets en vaar een stukje stroomopwaarts. Je vaart dan onder de Pont du Galetas door, deze brug is een bekende fotospot vanwege de indrukwekkende hoge rotswanden. Je kunt bij deze brug gratis parkeren en een bootje huren per uur of per dag. Een uurtje is prima om een beeld te krijgen, een dag peddelen is best pittig.

Heb je meer ervaring dan kun je ook op een ander punt je tocht over het water starten. Ervaren kajakkers nemen de Imbut, een smalle en pittige doorgang tussen de rotsen. Heb je niet de skills voor de gevaarlijke passage maar wil je toch de stroomversnellingen aan den lijve ervaren? Dan kun je op andere punten met een hydrospeed door de kloof. Je uitrusting bestaat naast het korte surfboard uit een helm, flippers en beschermende kleding voor ellebogen en knieën. Uiteraard kun je ook raften, het niveau verschilt per traject dus schat je eigen capaciteiten goed in voordat je jezelf in de stroomversnellingen stort. Twee keer per week worden de sluizen opengezet en stijgt het water in de kloof. Dat zijn dé dagen voor raften, canyoning of hydrospeed.

Wandelen: Sentier Martel en de Sentier de l’Imbut

Ben je niet zo’n waterrat, het water is trouwens het hele jaar vrij koud, maar wel sportief? Dan is wandelen de manier om van de kloof genieten. Er zijn verschillende routes uitgezet; een heel netwerk aan bewegwijzerde wandelpaden. Sommige wandelroutes zijn immens populair zoals Sentier Martel en de Sentier de l’Imbut. De Sentier Martel aan de noordzijde van de kloof is vernoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel die in 1905 als een van de eerste de tocht over de bodem van de kloof maakte. Voor deze wandeling vertrek je vanaf het Chalet de la Maline in Le Palud-sur-Verdon. Laat de auto achter bij Point Sublime in Rougon, het eindpunt van de wandeling en neem vanaf daar de bus of een taxi naar Chalet de la Maline. Le Sentier Martel is zeer gevarieerd, de route gaat omhoog en omlaag. De doorgang bij Imbert bestaat uit 252 treden maar is gemakkelijk af te dalen. Als je de energie hebt, ga dan heen en weer naar de Mescla, een heel mooi stuk. Aan de zuidkant kun je de Sentier de l’Imbut wandelen. Parkeer daarvoor bij hotel/restaurant les Cavaliers. Als je een klein stukje de D71 afwandelt, kom je het bord met Sentier de l’Imbut tegen. Het wandelpad leidt je naar beneden de kloof in via een snel dalend wandelpad. Bij de steile afdaling word je geholpen met touwen, trappen en ijzeren leuningen. Beneden wacht je beloning en ervaar je vanaf de kleine strandjes het unieke decor van hoge rotswanden en de fel groenblauwe kleur van de Verdon. Je kunt de Sentier Martel en de l’Imbut aan elkaar knopen bij Passerelle de L’Estellier. Als je dat niet wilt, keer dan terug via hetzelfde wandelpad of via de Vidal uitgang, een uitdagende klim terug naar het beginpunt

Wandelen door Gorges du Verdon
Wandelen door Gorges du Verdon: Sentier Martel en de Sentier de l’Imbut

Met de auto Gorges du Verdon verkennen

Ben je geen waterrat en ook niet sportief? Kies dan voor de auto! Ook een prima keuze met kleine kinderen voor wie de wandeling door de kloof ongeschikt is. Langs zowel de noord- als de zuidzijde lopen slingerende routes met prachtige uitzichten over de Gorges. Op het kaartje zijn de routes weergegeven. Volg van Moustiers-Sainte-Marie de D952, route des Crêtes, via La Palud-sur-Verdon naar het leuke plaatsje Castellane. Neem hier plaats op een van de gezellige terrassen of bekijk de kajakkers die hier in de rivier aan het oefenen zijn op snelle wendingen. Ga daarna terug over de D955 en D71 via Trigance en Aiguines. Deze route langs de Gorges doet je beseffen hoe prachtig de kloof is. De kronkelende wegen, de steile bergkammen, de eikenbomen en de prachtige kleur van de Verdon en het Lac de Sainte-Croix zijn indrukwekkend. Trek voor deze autotocht zeker een dag uit. De afstand is niet zo groot maar de kronkelig en smalle weg dwingen je om kalm aan te doen. Bovendien loont het de moeite om vaak te stoppen; voor een foto of gewoon om dit natuurspektakel te bewonderen. Welke superlatieven ga jij gebruiken om deze ervaring te beschrijven?

Autoroute Gorges du Verdon
Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Leuke overnachtingsadressen in de Provence

spot_img

Meer Frankrijk