HomeBourgogne-Franche-ComtéGuédelon, de Middeleeuwen herleven

Guédelon, de Middeleeuwen herleven

Niet ver van Auxerre, in het departement de Yonne zijn zo’n 50 bouwvakkers een enorme uitdaging aangegaan: ze bouwen een burcht met de technieken en materialen uit de Middeleeuwen. Guédelon is het tegenovergestelde van een archeologische opgraving. Het is een soort openluchtlaboratorium waar oude bouwtechnieken proefondervindelijk herontdekt worden. Alles wordt met de hand gedaan. Het is indrukwekkend om te zien hoe zware keien worden uitgehakt en dan met paard en wagen naar de bouwplaats worden gebracht. Daar worden ze verder bewerkt tot mooie vierkante of rechthoekige blokken.

Middeleeuws kasteel in de Bourgogne

Guedelon aanbouw kasteel

Gekozen is voor een plek midden in de natuur omdat daar alle grondstoffen voor de bouw beschikbaar zijn: stenen, hout, leem, zand en klei. Dagelijks werken steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmerlieden, smeden, dakpannenbakkers, voermannen, mandenvlechters en touwslagers aan de burcht. Dit onder toeziend oog van de bezoekers die de werklui ook vragen kunnen stellen over de werkzaamheden. De werklui zijn ook gekleed als in de 13e eeuw waardoor je echt het idee krijgt een tijdreis te maken. Geen geluiden meer van machines of motoren maar van het gereedschap van de steenhouwers en houthakkers, paardenhoeven en de hamer van de smid die op het aanbeeld neerkomt.

Initiatiefnemer van Guédelon

De geestelijk vader van Guédelon is Michel Guyot, de eigenaar van het naburige kasteel van Saint Fargeau. Michel en zijn broer Jacques, beiden bezeten van erfgoed en “oude stenen”, kopen in 1979 het kasteel van Saint Fargeau voor enkele duizenden francs. Het kasteel verkeert op dat moment in een deplorabele staat: de muren zijn aan het scheuren en het dak moet vernieuwd. Michel vraagt middeleeuwenkenners, architecten en archeologen een studie uit te voeren naar het oorspronkelijke 13e-eeuwse kasteel van Saint Fargeau waarop het latere kasteel is gebouwd. En zo ontstaat het waanzinnige idee een burcht te bouwen met de technieken uit de middeleeuwen. Op die manier kan worden nagegaan hoe bouwlieden in de 13e eeuw werkten.

Tijdreis in de Bourgogne

Het ontwerp van Guédelon is dat van een burcht uit het begin van de 13e eeuw. De plannen van het kasteel zijn ontworpen door Jacques Moulin, hoofdarchitect van Monumentenzorg. De werkzaamheden werden in 1997 gestart en zullen zo’n 25 jaar duren. Op dit moment toont de burcht al de uiteindelijke vorm.

Uniek in Europa. Een stel gepassioneerde kasteelliefhebbers is begonnen met de bouw van een kasteel: Guédelon

Als je de tijdreis wilt maken, kun je Guédelon bezoeken van half maart tot 2 november. Op woensdag is de bouwplaats gesloten (behalve in juli en augustus: dagelijks open voor publiek).
Voor meer informatie: Guédelon, Nederlandstalig.

Lees ook:

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk