HomeBourgogne-Franche-ComtéHameau du vin in de Beaujolais

Hameau du vin in de Beaujolais

Middenin de Beaujolais streek is een 19e-eeuws stationnetje het vertrekpunt voor een reis door het universum van de wijn. Het is lastig om deze attractie te duiden, George Duboeuf noemt het zelf een ‘oenoparc’, maar dat dekt niet de lading. Le hameau du vin neemt je mee in de wereld van het wijn maken maar is ook kunst en kitsch, modelspoortreinen, een ruim opgezette siertuin, een poppenspel, exposities over kurk, wijnvaten etcetera. Kortom, voldoende voor een dag plezier met de hele familie.

Promotie voor de Beaujolais wijn

Het doel van Georges en Franck Duboeuf was eenvoudig: iedereen laten kennismaken met de wijnwereld en als Beaujolais-liefhebber de hameau weer verlaten. De gebroeders Duboeuf hebben zeker bijgedragen aan de wereldwijde populariteit van Beaujolaiswijnen. En ook de in 1993 geopende Hameau du vin mag een succes genoemd worden: het is de nummer 1-attractie van de Saône-et-Loire en al meer dan 1 miljoen bezoekers wisten de weg naar Romanèche-Thorins te vinden. Beroemdheden als Paul Bocuse of Michel Chevalet hebben
enthousiast bijgedragen en maken hun opwachting in de expositie.

Treinen en smaken van de Beaujolais

Door de verschillende onderdelen en speelse opzet zullen kinderen zich ook prima amuseren bij een bezoek aan de Hameau. Zij kunnen zich vergapen aan de oude stoomlocomotief die buiten het stationnetje staat opgesteld. Of de keizerlijke wagon bewonderen die door de Compagnie du Nord werd geschonken aan Napoleon III. Ook een ritje met een minitreintje naar de tuinen is mogelijk. In zes thematuinen zijn de aroma’s, geuren en smaken van de crus van de Beaujolais gegroepeerd.

En tot slot: wijn proeven

Het bezoek eindigt in de proefzaal waar in een prachtige ambiance de Beaujolais wijnen geproefd kunnen worden. De winkel biedt ook een uitgelezen selectie aan boeken over zowel wijn als de regio. Le Hameau du vin is qua opzet een tikje gelikt maar staat wel garant voor een veelzijdig dagje uit. Zeker aanbevolen voor trein-, wijn- en tuinliefhebbers.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk