asd

Honfleur

Honfleur figureert in alle reisgidsen als één van de leukste plaatsen van Normandië. Dat wilden we zelf wel eens uittesten dus we namen Honfleur op in onze reisroute door de Calvados. Het is een schilderachtig plaatsje dat daarom ook door velen is vastgelegd. En niet door de minsten: onder andere Gustave Courbet, Eugène Boudin, Claude Monet en de Nederlandse Johan Barthold Jongkind schilderden Honfleur. Eugène Boudin werd er trouwens geboren. Er is in Honfleur een museum naar hem vernoemd waar je werken van bovengenoemde schilders kunt bekijken.

Tegenwoordig is Honfleur wel een stuk mondainer dan op de schilderijen van de impressionisten. In plaats van vissersboten liggen er nu luxueuze jachten in de haven. Honfleur is chic en dat zie je aan het winkelaanbod. Zo zijn er allerlei galeries met eigentijdse kunst en eigentijdse prijzen. Met een golden credit card kun je hier helemaal losgaan. Tegelijkertijd kun je ook gewoon je dagelijkse boodschappen doen op de markt rondom de Sainte-Cathérine.

Sainte-Cathérine kerk

Deze Sainte-Cathérine kerk is wat mij betreft alleen al de moeite van een bezoek aan Honfleur waard. Nadat tijdens de Honderdjarige Oorlog de oude stenen kerk werd verwoest, bouwden de inwoners in de 15e eeuw een nieuwe kerk onder leiding van scheepsbouwers. Omdat ze weinig hulpbronnen hadden, namen ze hout. Ook gebruikten ze de timmertechniek die zij kenden vanuit de botenbouw. Het heeft geleid tot bijzondere kerk met mooie balken en een prachtig halfrond plafond. Door al het hout heeft de kerk een prettige uitstraling, minder afstandelijk dan andere kerken. Je komt niet vaak houten kerken tegen in Normandië. Volgens zeggen is dit ook een van de grootste houten kerken. We hebben ‘m niet nagemeten want we vonden de Sainte-Cathérine zo al indrukwekkend genoeg.

Je kunt de kerk dagelijks bezoeken. Met Pinksteren is dat extra speciaal want dan wordt Zeemansdag gevierd waarbij de kerk voor de speciale mis helemaal versierd is. Na de mis wordt de zee gezegend en varen alle boten in een parade uit over de Seinemonding. Op Pinkstermaandag worden bij de processie scheepsmodellen door het centrum gedragen. Een bijzondere ervaring.

Rondwandelen door Honfleur

Nadat je de Sainte-Cathérine hebt bezocht, kun je ronddwalen in de kronkelige straatjes rondom de kerk en de vele vakwerkhuizen bekijken. Er zijn een paar wandelroutes uitgezet, de Office de Tourisme heeft een folder met deze wandelingen. Bekijk ook vooral de rederijhuizen langs de haven. Aan de straatkant kom je op een andere etage binnen dan aan de havenkant. Gehandeld in bulkgoederen wordt er niet meer, nu gaan vooral delicatessen, kunst en mode over de toonbank.

Als je uitgekeken bent, neem je plaats op een van de terrassen rondom het ‘vieux bassin,’ de binnenhaven. Om in stijl te blijven verwen je jezelf misschien met wat verse oesters? De parel heb je al gevonden: Honfleur ís een van de leukste plaatsen van Normandië!

Honfleur Sainte-Cathérine kerk
Redactie lekker weg naar Frankrijk
De redactie van lekker weg naar Frankrijk deelt haar leuke adresjes, bezienswaardigheden en nieuwtjes van Frankrijk. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

Meer Frankrijk