HomeBourgogne-Franche-ComtéKanovaren in de Morvan

Kanovaren in de Morvan

De Morvan is een waterrijk gebied. Door de aanleg van stuwdammen zijn grote meren ontstaan: lekker om te zwemmen of om met een waterfiets of bootje het water op te gaan. Ook kun je aan het Lac des Settons of Pannecière een kano of kayak huren. Maar als je deze waterpret te gezapig vindt, moet je op zoek naar het echte wildwaterspektakel. En ook dat is aanwezig.

kanovaren_morvan_uitlegKanoën voor kampioenen en beginners

Niet voor niets was de Morvan zowel het decor voor het Europese als Franse kampioenschap wildwatervaren. Beide kampioenschappen vonden plaats op de Chalaux, de Franse kampioenschappen eind juli 2013. Beginners kunnen hun eigen kwaliteiten uittesten op de Cure. Dat is minder spectaculair dan het echte wildwaterwerk op de Chalaux. Toch zit ook in deze tocht wel enige uitdaging. Bijvoorbeeld het juist insturen om de dam bij een watermolen te passeren. Nadat je deze horde hebt genomen, spuwt de rivier je met kracht weer verder. Een nat pak is daarbij verzekerd, zelfs als je de dam op de juiste manier passeert. Ook op andere punten zitten er kleine stroomversnellingen.

Peddelen naar Vézélay

Los van de sportieve uitdaging is de kanotocht ook prachtig. De Cure voert je langs verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. Zo peddel je onder de twee bruggen (‘Les deux ponts’) van Pierre-Perthuis door. De ‘Grote Brug’ torent 35 meter boven de oude brug uit 1770 uit. Even verderop krijg je ‘la Roche Percée’ in het vizier: deze vreemd uitgesleten steen vormt een natuurlijke brug en geologische bezienswaardigheid. Aan het eind van de tocht zie je Vézélay liggen, hooggelegen op een heuvel rondom de basiliek Sainte Madeleine.

Mogelijkheden kanotochten

Er twee organisaties die kanotochten vanuit Saint Père organiseren met een parcours dat varieert van 4 tot 18 kilometer: Avallon Morvan Canoë Kayak of AB Loisirs. Vanaf Saint Père wordt je naar het vertrekpunt gebracht en stroomafwaarts peddel je in één tot vijf uur terug. Daarnaast kun je tochten maken op de Chalaux met een eigen kano of kayak. Ook kun je via Angie raften op de Cure en Chalaux. De minimum leeftijd hiervoor is 14 jaar.

Als je met eigen materiaal en op eigen gelegenheid gaat, houd dan de agenda in de gaten, het waterpeil wordt gestuurd vanuit de stuwmeren. Bovendien zijn sommige dagen gereserveerd voor wedstrijden. Zie hiervoor de agenda op de site van het regionaal comité Canoe Kayak Bourgogne. Tot slot is er nog de mogelijkheid om in de zuidelijke Morvan een tocht op de Arroux te maken.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk