HomeBourgogne-Franche-ComtéLa Karrière bij Nuits-Saint-Georges

La Karrière bij Nuits-Saint-Georges

In Villars-Fontaine, een dorpje met slechts 140 inwoners, werd eind 19e eeuw gestart met de exploitatie van een steengroeve. Met dit kalksteen, ‘calcaire de Comblanchien’, werden heel wat steden en dorpen gebouwd. Ruim een eeuw later doet het bouwen met beton en gipsblokken de steengroeve de das om. In 2003 gaat de onderneming failliet en verandert de steengroeve langzaamaan in een woestenij. Totdat Villars-Fontaine, met de burgemeester voorop, in actie komt. De gemeente koopt de steengroeve om hier een culturele invulling aan te geven.

Cultuurpodium in de Côte de Nuits

Met veel vrijwilligers wordt gewerkt aan het opruimen van de inmiddels overwoekerde steengroeve. La Karrière, de naam voor het nieuwe cultuurpodium, wil ruimte bieden aan alle kunsten. En ruimte is er! Zowel figuurlijk als letterlijk. La Karrière biedt een podium voor theater, rock, jazz, klassieke muziek, circus, film en niet te vergeten beeldende kunst. De steengroeve is het indrukwekkende decor voor de meest uiteenlopende voorstellingen. En als er geen optreden plaatsvindt, is het decor zélf de kunst. De hoge rotswanden zijn voorzien van immense graffitikunstwerken. Eigenlijk is het natuurlijk geen street art; straten ontbreken immers in deze steengroeve.

Street art XXL

Villars-Fontaine ligt een kleine 5 kilometer van Nuits-Saint-Georges. Toch zijn we op een zonnige zondagmiddag de enige bezoekers. We worden enthousiast ontvangen door de vrijwilligers die nog altijd La Karrière draaiende houden. Ieder jaar worden er ongeveer vijf graffitikunstenaars uitgenodigd om een nieuw kunstwerk te maken. In de zomer kun je ze live aan het werk zien. Inmiddels zijn vrijwel alle rotswanden voorzien van een kunstwerk. Ik vraag of ze nu de wanden gaan witten om weer plek te maken voor nieuwe kunstwerken. “Mais non!” Overschilderen blijkt niet de bedoeling. Er zijn voldoende vrije hoekjes en plekjes om nog iets toe te voegen volgens de organisatie. In 2019, na vier jaar en de bijdrage van zo’n twintig internationale kunstenaars, loont de collectie street art voldoende om het ritje naar La Karrière te maken. Vanuit Nuits-Saint-Georges ben je er binnen 10 minuten en vanuit Beaune moet je rekenen op een klein halfuurtje rijden.

Karrière festival in de Bourgogne

Ieder jaar vindt rond half augustus het Karrière festival plaats. Een meerdaags festival met een afwisselende programmering. Prachtig om de avond te zien vallen en te genieten van een mooie voorstelling op deze speciale plek. Het is bijzonder hoe zo’n klein dorpje dit initiatief heeft genomen. Mijnbouw vernietigt vaak de natuur en voegt niets toe aan de omgeving. Hier heeft de herboren steengroeve wél meerwaarde voor het dorp en de regio rondom de Côte de Nuits. La Karrière is de plek voor alle kunsten. In 2020 is het eerste lustrum wat natuurlijk gevierd wordt met opnieuw een cultuurfestival. Neem een kijkje op de Karrière site voor de actuele agenda. Van april tot november kun je terecht voor een bezoek aan de steengroeve om de street art te bewonderen.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk