Home Bourgogne-Franche-Comté Kasteel Bazoches nabij Vézélay

Kasteel Bazoches nabij Vézélay

Op een paar kilometer afstand van Vézelay ligt het Château de Bazoches waar maarschalk Vauban een groot deel van zijn leven gewoond heeft. ‘Vauban?’, zo vraag je je misschien af. Vauban is een begrip voor iedere Fransman, hij heeft dan ook zijn sporen in het hedendaagse Frankrijk nagelaten. Zo raadde deze grote militaire bouwmeester de koning aan een verdedigingssysteem aan te leggen bestaande uit vestingsteden die op strategische punten langs de grenzen zouden liggen. Lodewijk XIV ging gretig op die adviezen in. Daarmee ontstond de zeshoekige vorm van Frankrijk, l’Hexagone zoals de Fransen zelf hun land liefkozend aanduiden.

Geboren in de Morvan

Vauban kwam als Sébastien Le Prestre in 1633 ter wereld in het Bourgondische plaatsje Saint-Léger-de-Foucheret, dat in de 19e eeuw omgedoopt werd in Saint-Léger-Vauban. Hij zal zijn hele leven zeer gehecht blijven aan de Morvan, zijn geboortegrond. Zijn ouders behoorden tot de bescheiden landadel. De jonge Sébastien begon op een wel heel bijzondere manier zijn militaire carrière: als tegenstander van de minderjarige koning Lodewijk XIV. Hij werd cadet in het regiment van Condé, de leider van de burgeroorlog die Frankrijk in beroering bracht. Condé dolf het onderspit en vluchtte. Sébastien Le Prestre ‘bekeerde’ zich en kwam in dienst van de koning. Hij wordt een van de trouwste dienaren die de koning ooit heeft gehad.

Bezoek het Château de Bazoches

Het Château van Bazoches, dat Vauban in 1675 kocht met het geld dat hij van de koning had gekregen, ligt ongeveer tien kilometer van Vézelay en op een paar honderd meter van het plaatsje Bazoches. Het kasteel kan bezichtigd worden. De huidige eigenaren, verre erfgenamen van Vauban, houden hun beroemde voorvader in ere. Verlate bezoekers worden met minder égards behandeld, de deur ging stipt om 12 uur voor onze neus op slot. Tja, met zo’n beroemde voorvader heb je ook wel recht op een lunch à midi.

Lees ook

Guédelon, de Middeleeuwen herleven

Niet ver van Auxerre, in het departement de Yonne zijn zo’n 50 bouwvakkers een enorme uitdaging aangegaan: ze bouwen een burcht met de technieken en materialen uit de Middeleeuwen. Guédelon is het tegenovergestelde van een archeologische opgraving. Het is een soort openluchtlaboratorium waar oude bouwtechnieken proefondervindelijk herontdekt worden. Alles wordt met de hand gedaan. Het […]

Lees verder

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Meer Frankrijk

La Karrière bij Nuits-Saint-Georges

In Villars-Fontaine, een dorpje met slechts 140 inwoners, werd eind 19e eeuw gestart met de exploitatie van een steengroeve. Met dit kalksteen,...

Dijon: hoofdstad van de Côte d’Or

Bekijk de 9 bezienswaardigheden van Dijon die je niet mag missen. Ontdek in Dijon de beste plekjes, beroemde monumenten, leuke musea en hotspots!

Bourgondisch tafelen bij Le Bouzeron

Bouzeron is een piepklein dorpje vlakbij Rully dat nog geen 150 inwoners telt. Bouzeron heeft, als enige Aligoté in de Bourgogne, een eigen appellation...