asd

Kasteel van Cormatin

Het kasteel van Cormatin ligt in de Zuid Bourgogne, vlak bij Cluny. Fietsend over de Voie verte komen we erlangs. We besluiten om een stop in te lassen want het kasteel belooft ons overdadige appartementen vol met bladgoud en een indrukwekkende barokke tuin die tegelijkertijd speels, sensueel en filosofisch is. Wie stapt daar niet voor af?

Het château de Cormatin werd gebouwd door Antoine du Blé d’Uxelles. Hij was afkomstig uit de regio en behoorde tot de lage adel. Tijdens de godsdienstoorlogen verdient hij zijn sporen als militair. En hij verdient wel meer: hij wordt rijk en met zijn verworven kapitaal bouwt Antoine een kasteel in Renaissancestijl om zijn nieuwe sociale status te bevestigen en om indruk te maken. En indruk maakt Cormatin tegenwoordig nog steeds.

Renaissance appartementen

Antoines zoon Jacques werd ontvangen aan het hof van Frankrijk en was een vertrouweling van de Marie de Medici. In 1618 ontvangt Jacques van de jonge Lodewijk XIII de titel van markies. De Renaissance-appartementen van Jacques en zijn echtgenote Claude zijn adembenemend mooi. De prachtige vertrekken zijn overdadig gedecoreerd met bladgoud en opgeluisterd met plafondschilderingen en wandkleden.

Thierry de Villepin via Wikimedia Commons

Het kasteel met zijn koningsgezinde decoraties ontkwam tijdens de Franse Revolutie aan plunderingen. Dat kwam volgens de overlevering door een flinke voorraad Bourgondische wijn. Toen de revolutionairen namelijk het kasteel wilden bestormen, liet de kasteelheer Pierre Dezoteux álle vaten voor hen uit de wijnkelders halen. En zo wist hij de menigte te kalmeren. Het kasteel kwam daardoor ongeschonden de revolutie door.

Lamartine

Ook de bekende dichter Lamartine heeft een relatie met het kasteel. Hij verleidde in 1812 Nina Dezoteux, de getrouwde dochter van de eigenaren. Later keerde Lamartine vaak terug naar Cormatin. Hij ontmoette er politieke vrienden en schreef aan zijn republikeinse en socialistische programma. Tijdens de revolutie van 1848 werd de monarchie afgeschaft en begon de Tweede Franse Republiek. Ter herinnering hieraan werd in 1849 een standbeeld van de Tweede Franse Republiek opgericht op de binnenplaats. Het standbeeld staat er nog altijd maar zonder hoofd. Staat dat symbool voor de huidige staat van de Franse republiek?

Het kasteel is geopend voor publiek en je kunt het bezoeken tijdens een rondleiding met een gids of zelfstandig. Voor heel kleine kinderen wordt de rondleiding niet geschikt geacht. De ouders wordt verzocht om het kasteel zelfstandig te bezoeken. Als je toch het kasteel wilt bezoeken tijdens een rondleiding: drop de kinderen in het doolhof. Ze zijn dan een flinke tijd zoet. Uiteraard is dit geen serieus advies! Maar een bezoek aan het kasteel van Cormatin is dat wél.

Redactie lekker weg naar Frankrijk
De redactie van lekker weg naar Frankrijk deelt haar leuke adresjes, bezienswaardigheden en nieuwtjes van Frankrijk. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meer Frankrijk