HomeBourgogne-Franche-ComtéHet sprookjeskasteel van Tanlay

Het sprookjeskasteel van Tanlay

Het kasteel van Tanlay is een goed voorbeeld van een renaissancekasteel. Al sinds het einde van de 17e eeuw is het kasteel in eigendom van de Markies van Tanlay. Ook nu nog wordt het kasteel door een nakomeling van deze familie bewoond, namelijk de graaf De la Chauvinière. Het kasteel ligt aan het Canal de Bourgogne en is daarom niet alleen per auto maar ook per boot of op de fiets goed te bereiken.

Rondleiding in het kasteel

Van april tot november kun je het kasteel dagelijks bezoeken (behalve op dinsdag). Een rondleiding van een klein uur leidt je door de gemeubileerde zalen waar de adellijke voorouders je vanaf hun portret goed in de gaten houden.

Chateau de Tanlay Grande galerie

Het kasteel lijkt met de vele ronde torens, de slotgracht, de krakende vloeren en antieke hemelbedden zo ontleend aan een sprookje. Het absolute hoogtepunt van het kasteel is de ‘grande galerie en trompe l’œil’. Alles wat je ziet is gezichtsbedrog, van de beelden in de nissen tot de ingewikkelde plafondconstructies: 3D ‘avant la lettre’. De decoraties zijn tweedimensionaal maar komen op je af door het vakmanschap van de schilder. Ook indrukwekkend zijn de fresco’s tegen het plafond van de hoektoren. Op de fresco’s worden leden van het Franse hof afgebeeld als Olympische goden. Daaruit blijkt de belangstelling die ontstond in de renaissance om terug te grijpen op de klassieke oudheid. Misschien was het ook een mooi excuus om de hofleden naakt af te beelden.

Bezoek de kasteeltuin

Als je uitgekeken bent in het kasteel kun je genieten van de rust in de slottuin. Een ruim park waar je heerlijk kunt wandelen. Je komt er ook de nimfenbron tegen die uitmondt in het kanaal. Deze ‘nymphée’ doet wat Italiaans aan en dateert net als het kasteel uit de renaissance. Als je meer houdt van eigentijds en modern ben je in Tanlay ook op de goede plek. In de zomermaanden is er in de stallen rond het kasteel een expositie van moderne kunst. Het werk van verschillende hedendaagse schilders wordt tentoongesteld. Voor deze expositie moet je een apart entreekaartje kopen. De expositie is de moeite waard, zeker voor liefhebbers van moderne kunst.

Golf de Tanlay

Na het bezoek aan het kasteel van Tanlay kun je je route per boot of op de fiets langs het Canal de Bourgogne vervolgen. Of nog een balletje afslaan op het naastgelegen golfterrein Golf de Tanlay. Wie weet kom je er wel de huidige kasteelheer tegen.

Meer informatie: Chateau de Tanlay

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk