HomeBourgogne-Franche-ComtéLycée militaire in Autun

Lycée militaire in Autun

In Autun vind je het Musée des anciens enfants de troupe. In dit museum wordt een beeld gegeven van kinderen in het Franse leger. Vroeger werden (wees)kinderen opgenomen door het leger en kregen ze daar een soort opleiding en een ‘thuis’. De jongens werden vaak ingezet als trommelaar en de meisjes als verpleegster van een veldhospitaal. In 1884 is dit systeem vervangen door een onderwijssysteem: voorbereidend militair onderwijs. Vanaf 1974 werden deze militaire scholen vervangen door de ‘collèges militaires’, kortom onderwijs voor kinderen van 11 tot 15 jaar. Sinds 1982 kent Frankrijk vijf militaire lycea waarvan één in Autun. Hier krijgen jongeren vanaf 16 jaar een algemene opleiding met aansluitend eventueel een militaire opleiding. Deze lycea zijn trouwens alleen toegankelijk voor kinderen van Franse militairen of ambtenaren en de toegangsselectie is streng. In Autun kom je deze studenten regelmatig tegen: geüniformeerd, ook in het weekend.

Museum in Autun

Op het terrein van het Lycée militaire vind je het museum. Dit museum is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag. Geëxposeerd worden oude uniformen, vlaggen, veel foto’s, tinnen soldaatjes en relikwieën uit de eerste en tweede wereldoorlog. Van een afstand herken je het Lycée aan het mozaïekdak van geëmaillleerde dakpannen, typerend voor de Bourogne en het meest bekend van het Hôtel-Dieu in Beaune.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk