HomeBourgogne-Franche-ComtéMâcon: grandeur in de Beaujolais

Mâcon: grandeur in de Beaujolais

Hoewel Mâcon maar een dikke 35.000 inwoners telt, komt de stad echt grootstedelijk over. Dit komt door het aanbod van culturele voorzieningen, winkels van beroemde ontwerpers en de allure die de gebouwen uitstralen. Mâcon is het bestuurscentrum van de Saône-et-Loire en de meest zuidelijke stad van de Bourgogne. De stad is ook de toegangspoort tot Zuid-Frankrijk en heeft een enigszins mediterrane uitstraling.

Grensstad

Het in de Beaujolais gelegen Mâcon heeft door de eeuwen heen altijd op de grens gelegen: tussen het Franse koninkrijk en het Heilige Romeinse rijk. Door deze ligging kon de stad eeuwenlang leven van de douaneaccijnzen die geheven werden. Ook tijdens de tweede wereldoorlog lag de stad tussen het bezette Frankrijk en het vrije Frankrijk van maarschalk Pétain.

Bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Mâcon zijn er een aantal interessante bezienswaardigheden te bekijken. De beroemdste is misschien wel het houten huis. Dit huis is gebouwd tussen 1490 en 1510 en is daarmee het oudste huis van Mâcon. De gevel is volledig uit hout opgebouwd en versierd met talrijke beeldjes met gewaagde afbeeldingen. Bijvoorbeeld gemaskerde figuurtjes die mannen en apen uitbeelden met min of meer verwrongen gezichten.

Een andere bezienswaardigheid is de Pont Saint-Laurent. De Romeinse legioenen bouwden al een houten brug tijdens de verovering van Gallië. Maar pas in de 11e eeuw werd een stenen brug opgetrokken. Deze brug wordt later nog versterkt en het aantal bogen wordt uitgebreid van zes naar twaalf. Op de noordelijke boog staat een standbeeld van Sint Nicolaas, de patroonheilige van de zeilers. Tijdens de godsdienstoorlogen joeg de gouverneur van Mâcon, Guilllaume Saint-Point, gevangengenomen Hugenoten over deze brug de Saône in. De brug is één van de weinige bruggen in de regio die niet is vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is de Pont Saint-Laurent niet van uiterlijk veranderd. Daarmee is het een historische parel maar wel een zwakke schakel in de ontsluiting van het hedendaagse Mâcon.

Lamartine

Mâcon is ook de geboorteplaats van Alphonse de Lamartine, dichter en politicus geboren in 1790. In de directe omgeving van Mâcon kun je de plaatsen opzoeken die hij beschrijft in zijn boeken of die inspiratie vormden voor zijn gedichten. Hotel Seneca, een 18e eeuws herenhuis, is een museum met een collectie over het leven en werk van Lamartine. Tekeningen en gravures, sculpturen, schilderijen en persoonlijke spullen schetsen een portret van de schrijver en de persoon Lamartine.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk