HomeBourgogne-Franche-ComtéDe mooiste dorpen in de Bourgogne

De mooiste dorpen in de Bourgogne

Veel mensen hebben een favoriet vakantieadres of een dorpje waar ze hun hart aan hebben verpand. Er zijn dus veel ‘mooiste dorpen’ op te sommen. Maar een stuk of 150 zijn aangesloten bij de vereniging van ‘les plus beaux villages de France’ en mogen zich officieel mooiste dorp van Frankrijk noemen. In de Bourgogne zijn er vijf van deze dorpen. We zetten ze hier voor je op een rij zodat je weet welke dorpen in ieder geval een omweg waard zijn.

Les plus beaux villages de France

In 1982 is de vereniging opgericht. Het doel is het behouden én benutten van het historisch erfgoed om de dorpen leefbaar te houden. In de vorige eeuw was er een enorme trek van het platteland naar de stad. Met als resultaat vrijwel verlaten dorpen met een sterk vergrijsde bevolking. Door het ontwikkelen van toerisme kan een economisch alternatief worden geboden aan jongeren. Zo wordt de vlucht van het platteland een halt toegeroepen en blijven de dorpen ook in de toekomst levendig en aantrekkelijk voor zowel bezoekers als bewoners. Dorpen met een ziel waar het dagelijks leven zich afspeelt rondom het dorpsplein of de pétanque baan.

Noyers-sur-Serein

b&b_noyers_sur_serein

Noyers ligt in de ronding van de rivier Serein. De stadsmuren omklemmen stevig het dorp, drie poorten geven toegang tot het centrum met geplaveide straatjes en mooie vakwerkhuizen. Ook het houtsnijwerk van de deuren, de arcade aan het plein en de gevelstenen voeren je naar de middeleeuwen. Niet zo vreemd dus dat Noyers een geliefd filmdecor is. Als je even je ogen sluit, hoor je het ratelen van de karren op de kasseien en het uitventen van koopwaar. In de herfst wordt ‘de zwarte diamant’ hier verhandeld: op de truffelmarkt wordt de oogst van de truffeljacht binnengebracht, gewogen en geveild.

Loop nog een stukje langs de oevers van de Serein en bewonder de dikke stadsmuur met de vele torens. Vroeger waren het er 23, tegenwoordig zijn er nog zo’n 19 torens terug te vinden waaronder de toren van de ‘Cave aux Loups’, de wolvengrot.
Een volledig overzicht van alle bezienswaardigheden vind je terug op: Tourisme Noyers

Vézelay
hotel noyers sur serein

Vézelay staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. En niet voor niets: de Sainte Marie-Madeleine basiliek hoog op de heuveltop biedt een prachtige aanblik. Vézelay is tegenwoordig een toeristische trekpleister waar kunstenaars en schrijvers hun sporen hebben nagelaten. In de hoofdstraat vind je allerlei leuke zaakjes met antiek, kunst en curiosa. Ook kun je het museum Zervos bezoeken. Je vindt het in het woonhuis van de overleden schrijver Romain-Rolland. Het museum heeft schilderijen en sculpturen van 20e-eeuws kunstenaars zoals Picasso, Miro, Kandinsky en Giacometti.

Chateauneuf-en-Auxois

chateauneuf_bourgogne

Ook Chateauneuf-en-Auxois in de Côte d’Or torent hoog boven de omgeving uit en ziet neer op het omliggende laagland en het kanaal van Bourgogne. De basis voor het kasteel werd al in de 12e eeuw gelegd door Jean de Chaudenay die het bouwde voor zijn jongste zoon. Het kasteel kreeg daarom de naam Châteauneuf, nieuw kasteel. Tegenwoordig niet meer zo’n passende naam voor deze middeleeuwse burcht. Het kasteel is van binnen nog in vrij originele staat. Daardoor krijg je een goed beeld van het leven in zo’n kasteel tijdens de late middeleeuwen. Niet echt comfortabel maar wel veilig en strategisch gelegen. Het kasteel is het hele jaar te bezichtigen maar op maandag gesloten.

Tegen het kasteel aan is het dorp ontstaan. In de smalle straatjes vind je de herenhuizen die rijke Bourgondische handelaren bouwden. Chateauneuf-en-Auxois heeft maar 85 inwoners maar wel verschillende chambres d’hôtes, gîtes en een hotel. Zo kun je je ook een nachtje ‘castelnovien’, dat wil zeggen inwoner van Chateauneuf-en-Auxois , voelen. Wel gelukkig met meer comfort dan in de middeleeuwen.
Voor meer informatie: Office de Tourisme

Semur-en-Brionnais

Semur-en-Brionnais ligt in de zuidelijke Bourgogne, 30 kilometer ten zuiden van Paray-le-Monial. Waarschijnlijk werd Semur gesticht door de Kelten en later bewoond door de Romeinen. Het oudste monument in Semur is het kasteel uit de 10e eeuw. De versterkte burcht werd gebouwd als uitkijkpost en om de inwoners te beschermen tegen invasies van Noormannen. Dat verklaart ook de naam van het dorp: Semur is afgeleid van het Latijnse ‘senemurum’ dat oude muren betekent. In 1024 werd Hugo van Semur, de latere Sint Hugo hier geboren. Sint Hugo stichtte de abdij van Cluny, die op 1,5 uur verderop ligt. Tegenwoordig wonen er 650 mensen in Semur. Het dorp staat vol met historische bouwwerken en in het Maison du Chapitre kun je een expositie over Romaanse bouwkunst bekijken. Vroeger was de expositieruimte trouwens gewoon een klaslokaal.
Meer informatie over een bezoek en het reserveren van rondleidingen: Semur-en-Brionnais

Flavigny-sur-Ozerain

Het laatste dorp in de Bourgogne is Flavigny-sur-Ozerain. Flavigny is gebouwd rondom een Benedictijner klooster. In dit dorp worden de bekende anijssnoepjes gemaakt. Nog altijd in de abdij en door de monniken zelf. Voor meer informatie lees het artikel Zoete traktatie.

Flavigny-sur-Ozerain in de Bourgogne
Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk