HomeBourgogne-Franche-ComtéMountainbiken in de Morvan

Mountainbiken in de Morvan

In de Morvan is meer dan 2300 km uitgezet aan mountainbikeroutes: de Grande Traversée van 300 kilometer en 2000 kilometer aan korte trips. Daarmee is de Morvan het grootste mountainbikegebied van Frankrijk.

Grande Traversée du Morvan

Deze route leent zich goed voor een meerdaagse tour. De route start in Avallon en voert via Saulieu, het Lac des Settons, Château-Chinon en Uchon naar eindpunt Autun. Een afwisselende route waarbij je het veranderende karakter van de Morvan ervaart. Je start in het open en glooiende coulisselandschap, rijdt langs de grote stuwmeren en komt dan terecht in het dichte eiken- en beukenbos rond de Mont Beuvray. Dit is ook het hoogst gelegen deel van de Morvan. De route gaat verder omhoog en leidt je naar het prachtige uitzichtpunt Uchon. Bij Uchon vind je de ‘rochers du Carnaval’, door de wind uitgesleten granietformaties die als een soort dolmen het uitzicht bepalen. Daarna daal je af, je passeert de waterval van Brisecou om te eindigen in Autun.

De Grande Traversée is in 2011 in gebruik genomen en wordt goed onderhouden. Langs het parcours zijn negen wasplaatsen waar je je fiets kunt schoonspuiten, bandenspanning controleren en de banden oppompen. Ook is er een netwerk van ‘mountainbikevriendelijke’ accommodaties. Bij de aangesloten hotels en chambres d’hôtes kun je je fiets veilig stallen, een lunchpakket voor onderweg meenemen en eventueel je bagage laten transporteren naar een volgend overnachtingsadres.

Mountainbike dagtrips in de Morvan

Vanaf 24 verschillende vertrekpunten zijn tochten uitgezet van 7 tot 50 kilometer lang. Ook de moeilijkheidsgraad van de tochten verschilt. Beginners kunnen terecht op een blauw circuit (erg makkelijk) en de cracks komen aan hun trekken op de zwarte, zeer moeilijke, circuits. Voor iedereen wat wils: lekker door de bossen rossen of een lastig technisch parcours met veel hoogtemeters.

De vertrekpunten zijn mooi verspreid over de Morvan zodat je iedere keer in een andere omgeving kan fietsen. Zelf fietsten we een hele afwisselende route bij La Grande Verrière. Afgezien van twee geschrokken wandelaars kwamen we niemand tegen op onze fietstocht. Ook parkeerden we de auto voor het Romaanse theater in Autun om vanaf daar naar het Croix de la Libération te fietsen. Deze mountainbikeroute  leggen we op een hete dag met de nodige zweetdruppeltjes af. Maar we bereiken het Croix en kijken tevreden neer op Autun. Het kruis is het ook vertrekpunt voor het down hill parcours. Een mooie beloning voor onze klim. We komen met lege bidons maar vol adrenaline weer aan op de parkeerplaats.

De Franse wielerbond FCC-VTT geeft een overzichtsgids uit (nr 61, Le Morvan) waarin je de routes kunt terugvinden. Maar de routes zijn ook online beschikbaar.

Down hill parcours Autun en Dun-les-Place

Ook down hillers komen aan hun trekken in de Morvan. Bij Dun-les-Places is sinds enkele jaren een down hill parcours waar je over granieten rotsblokken naar beneden stuitert. In dit parcours zit een mooie jump. Vergeet niet een helm, handschoenen, rug- en kniebeschermers mee te nemen.

Zoals vermeld vind je ook in Autun een down hill parcours. Dit parcours is in 2014 aangelegd. Vanaf het Croix de la Libération kun je via drie verschillende routes naar beneden. Zo komen zowel beginners, ervaren down hillers en echte waaghalzen aan hun trekken. Ook hier geldt: helm verplicht en goede beschermende kleding sterk aanbevolen.

In de zomer brengt een wekelijkse pendelbus je op woensdag naar boven. Zelf naar boven fietsen kan natuurlijk ook, maar of je dan drie rondes achter elkaar volmaakt is de vraag. In Autun vind je in ieder geval genoeg terrasjes om tussendoor uit te rusten.

Voor meer informatie: Morvan VTT

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk