HomeBourgogne-Franche-ComtéMuseum Alésia: Galliërs verslagen in de Bourgogne

Museum Alésia: Galliërs verslagen in de Bourgogne

In 2012 is MuséoPark Alésia geopend. Het gebouw waarin het museum huist is een ontwerp van de New Yorkse architect Bernard Tzchumi. Het cilindervormige gebouw ligt precies op de plek waar het Romeinse leger zijn kamp had opgeslagen tijdens de beroemde slag bij Alésia tegen de Galliërs. Het gebouw heeft wel wat weg van een colosseum maar de buitenkant is helemaal bedekt met larikshout. Deze gevel van houten ‘visgraten’ verwijst naar de houten fortificaties zoals die toen werden gebouwd. Het panoramaterras op de derde verdieping biedt een weids uitzicht op het vermeende slagveld en de Mont-Auxois.

Slag bij Alésia

Het museum is helemaal gewijd aan de slag rond Alésia waarbij Julius Caesar de Galliërs verslaat. Het was Vercingetorix, leider van de Galliërs, voor het eerst gelukt de verschillende Keltische volken te verenigen. Maar te laat want nadat de cavalerie was verslagen trekken de Galliërs zich terug in de stad Alésia. En daarmee sluiten ze zichzelf in. Caesar legt een verdedigingslinie aan rond de stad en wacht rustig af. De winter komt en daarmee de honger. Als de Keltische versterkingen na enkele maanden arriveren, kunnen ze Alésia niet bereiken. Na de slag om Alésia wordt het Romeinse rijk verder uitgebreid en worden de Galliërs onderworpen aan Caesar.

alesia_galliersMuseum en demonstraties

Het museum is eigentijds opgezet. Er is een audiotour in verschillende talen waaronder het Nederlands, inclusief een speciale kindertour. Met films, uitgestalde wapenuitrustingen, geluidsfragmenten en lichtprojectie op landkaarten, maakt MuséoPark Alésia de geschiedenis heel toegankelijk. Vooral de film met de bijbehorende reliëfkaart waarop de troepenbewegingen worden aangegeven, brengt de slag echt tot leven. Buiten zijn er nagebouwde verdedigingswerken en er is een demonstratie van de training van legioensoldaten. Een demonstratie doorspekt met vele grapjes en daarom amusant voor diegenen die het Frans goed meester zijn.

Vercingotorix op de Mont-Auxois

Op een paar kilometer afstand zijn ook nog de resten van een Gallo-Romeinse stad en het standbeeld van Vercingetorix te bewonderen. Een indrukwekkend beeld op een historische plek.
MuséoParc Alésia is naar onze mening een aanwinst voor de Bourgogne: “vaut le voyage”, het museum is de reis meer dan waard.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk