HomeProvence-Alpes-Côte d'AzurTips voor Nice aan de Côte d'Azur

Tips voor Nice aan de Côte d’Azur

Misschien ken je de boulevard van Nice, deze Promenade des Anglais is maar liefst zeven kilometer lang. Hoe lekker is het niet om plaats te nemen in een van de kenmerkende blauwe stoeltjes met uitzicht op de Middellandse Zee. Luister naar het rollen van de golven, ruik de zeelucht en laat je heerlijk warmen door de zon. Langs de boulevard liggen verschillende luxehotels met het Negresco als het meest notoire voorbeeld. Dit hotel met een belle-époquefaçade en opvallende roze koepel is sinds jaar en dag de pleisterplaats van de sterren. Naar verluidt gaf Bill Gates een blanco cheque om het hotel te mogen kopen. Helaas voor Gates had de eigenaresse Jeanne Augier daar geen oren naar. In 1957 erfde ze het hotel van haar vader en decennialang zwaaide ze er de scepter. In 2019 overleed Madame Augier. Het hotel is met zijn kunstcollectie bijna een museum te noemen. Een verblijf in het Negresco is niet voor iedereen weggelegd maar Villa Massena, ook aan de Promenade des Anglais, is een mooi alternatief om je te vergapen aan schitterende interieurs die prachtig zijn bewaard of kundig gerestaureerd. Geniet in dit museum van de schitterende kamers en zalen en waan je even in de tijd van de belle époque.

Vieux Nice

Nice heeft meerdere gezichten maar voelt vooral als een hele authentieke stad. In Vieux Nice kom je nog de gewone Fransman tegen die zijn inkopen doet bij de slager en kruidenier. Kijk niet vreemd op als je vanuit de slagersvitrine wordt aangestaard door een gerookte varkenskop. Wandel door de nauwe straatjes waar het wasgoed uit de ramen te drogen hangt. In Nice werd vroeger een eigen taal gesproken die je terugvindt op de tweetalige straatnaambordjes in Vieux Nice. In het verleden hoorde Nice bij Italië en de stad doet soms wat on-Frans aan. 

Place Garibaldi

Vanuit Vieux Nice kun je doorlopen naar de oude haven. Stop onderweg op het Place Garibaldi en neem een lekker taartje bij patisserie Nouvelle Cappa. Je vindt deze patisserie in een van de arcaden rondom het plein. Garibaldi is trouwens de bekendste zoon van Nice. Hij was een Italiaanse generaal en politicus die streed voor de eenwording van Italië. Hij vocht daarbij ook tegen de Fransen waarbij hij in 1849 verslagen werd door keizer Napoleon III. Zo’n 10 jaar later stond het koninkrijk Sardinië Nice af aan Napoleon III. Het felle verzet van Garibaldi mocht niet baten. Opvallend is dan ook dat weer 10 jaar later het mooie plein in Nice naar Garibaldi vernoemd werd. Het illustreert goed het stuivertje wisselen tussen Italië en Frankrijk met als inzet Nice en haar strategische handelsligging aan zee.

Marché aux Fleurs

In de oude haven liggen de vissersbootjes en de luxe jachten gebroederlijk bij elkaar. Het typeert Nice, een stad die grandeur mengt met dagelijkse beslommeringen. Je ziet het ook in de nieuwe stad waar dure boetieks afgewisseld worden met budgetwarenhuizen zoals Monoprix. Het maakt van Nice een stad waar je je geen toerist voelt, je kunt hier opgaan in het dagelijks leven. En uiteraard hoort het afsluiten van de dag op een fijn terras daarbij. Zet daarvoor koers naar de marché aux fleurs, de bloemenmarkt, aan de Cours Saleya. Overdag kun je genieten van de kleurrijke en geurige bloemen die er verkocht worden. Je vindt hier ook eetstalletjes die geroemd worden vanwege de verse ingrediënten: groente en fruit van de omringende markt. Tot een uur of half twee kun je hier lunchen. De lokale specialiteit is de ‘socca niçoise’, een soort pannenkoek van kikkererwtenmeel. ’s Avonds kun je terecht bij een van de vele restaurantjes en terrassen rondom de markt. Steek na het eten nog even door en sluit de dag af op de boulevard. Nice is so nice!

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Leuke overnachtingsadressen in de Provence

spot_img

Meer Frankrijk