HomeBourgogne-Franche-ComtéPermacultuur op Bourgondische bodem

Permacultuur op Bourgondische bodem

Educatieve tuin

Zo’n 10 kilometer van Autun ligt Alosnys, een permacultuur tuin met groenten om te plukken en boerderijdieren om te aaien. Zoals de ezels, geiten en niet te vergeten de huiskat Pantoufle, Daarmee is het een leuk uitstapje voor kinderen. Zeker omdat er ook een blotevoetenpad is aangelegd in de vorm van een grote Bourgondische slak. Vanuit de lucht levert dat een mooi plaatje op. Maar ook in de tuin zelf is het uitzicht prachtig, Alosnys ligt op een prachtig plekje in Vergoncey bij Curgy. Vanuit Autun rijd je er  in een kwartier naartoe over steeds kleinere weggetjes. Gelukkig staat de tuin goed aangegeven.

Groenten plukken

Het doel van Alosnys is om groente en fruit te telen in harmonie met de natuur. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, er wordt zo min mogelijk gesproeid, de teelt wordt jaarlijks gewisseld en plantgoed wordt in eigen kassen opgekweekt. In de tomatenkas staan een stuk of 50 tomatenrassen uit alle windstreken van Frankrijk. In juli en augustus is er iedere dag om 14.30 uur een rondleiding. Op eigen gelegenheid de tuin bezoeken kan ook. Je kunt dan je eigen lunch bij elkaar plukken voor een picknick. Of een wandelingetje maken en de zintuigen laten prikkelen langs het muntlaantje: pluk, voel, ruik en proef!

Bezoek of cursus permacultuur?

De tuin wordt beheerd door vrijwilligers. Tien families eten van de tuin. Als bezoeker kun je je ter plekke aanmelden als verenigingslid en tegen betaling je eigen biologische groentemand vullen. En als je heel enthousiast bent geworden, meld je je aan voor een workshop koken met wilde planten of een meerdaagse cursus permacultuur.

Van 15 april tot 15 november is de tuin geopend van 10 tot 18 uur op woensdag, zaterdag en zondag. In juli en augustus kun je de tuin dagelijks bezoeken. Je vindt de tuin in de driehoek Autun, Arnay le Duc en Nolay.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk