HomeOccitaniePont du Gard en Nîmes

Pont du Gard en Nîmes

De Pont du Gard is een van de grootste trekpleisters in Occitanie. Niet zo gek want dit Romeinse aquaduct wordt vaak bestempeld als het achtste wereldwonder. Misschien is dat te veel eer maar dit monument uit de oudheid meet maar liefst 275 meter lang en ligt bijna 50 meter hoog. Het échte wereldwonder is dat het aquaduct er na 2000 jaar nog altijd staat!

Kanotocht over de Gardon rivier

De Pont du Gard transporteerde water van de Eurevallei in Uzès over de Gardon rivier naar Nîmes. Zomers is het aan de oevers gezellig druk met families die verkoeling zoeken. Wil je iets meer rust, huur dan neem je even verderop in Collias een kano. Peddel heerlijk ontspannen naar het aquaduct toe en vaar onder de bekende brug door voor iconische foto’s! Als je liever wandelt dan kun je vanaf het plaatsje Vers-Pont-du-Gard naar de Pont du Gard wandelen. Deze tocht van zo’n drie kwartier staat goed aangegeven.

Kanovaren bij Pont du Gard
Met de kajak naar de Pont-du-Gard: vlakbij Uzès ligt het dorpje Collias, waar je kajaks kunt huren

Uzès

Even verderop ligt Uzès, het oudste hertogdom van Frankrijk. Het hertogelijk paleis en de kathedraal geven dit stadje allure. En de winkels en terrassen geven het flair! Uzès telt een kleine 9000 inwoners en heeft een aantrekkelijk historisch centrum. De markt op zaterdag is een hoogtepunt: het plein, de zijstraten en de boulevard staan vol met kramen met heerlijke versproducten. Op zondag kun je terecht op een brocantemarkt.

Ontdek tijdens je stadswandeling de middeleeuwse straten, geheime tuinen, de vele schaduwrijke pleinen en de oude fonteinen. Uzès is de ‘hoofdstad’ van de truffel. Je kunt er niet alleen truffels en aanverwante artikelen kopen, maar ook heerlijke truffelgerechten eten.

Leuke restaurantjes zijn:

  • Restaurant Terroirs, 5 Place aux Herbes, Uzès.
  • Le Comptoir du 7, 7 Boulevard Charles Gide, Uzès.
  • Les 80 jours, 2 Place Albert 1er, 30700 Uzès

Nîmes

Op een halfuurtje rijden van Uzès vind je de grotere stad Nîmes. Nîmes is net als de Pont du Gard ontstaan in de oudheid. In de antieke arena lijken de echo’s van het juichende publiek nog in de lucht te hangen. Je zult zeker genieten van de vele winkels, de smaakvolle restaurants en de elegante koopmanshuizen.

Stadswandeling Nîmes

Museum de la Romanité en arena in Nimes
Museum de la Romanité en arena in Nimes

In Nîmes gaan Romeinse meesterwerken en moderne architectuur goed samen. Een mooi voorbeeld zijn de oude arena en het naastliggende Musée de la Romanité in een supermodern gebouw. Het museum herbergt overblijfselen uit de oudheid die rondom en in Nîmes teruggevonden zijn. In dit nieuwe museum dat werd geopend in 2018 leer je alles over het Romeinse verleden van Nîmes en de Gard. Je kunt er een mooi mozaïek uit de 2e eeuw bewonderen: het Pentheusmozaïek. Het mozaïek is goed bewaard gebleven en daardoor kun je de verhaallijn, de moord op de Pentheus (koning van Thebe) goed volgen.

De arena wordt trouwens nog steeds gebruikt voor evenementen en concerten dus misschien heb je geluk en kun je een voorstelling bijwonen. Andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens een stadswandeling zijn het Maison Carrée. Dit huis wordt beschouwd als de best bewaarde Romeinse tempel. Een tempel die was gewijd aan de kleinzonen van de Romeinse keizer.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Leuke overnachtingsadressen in Occitanie

spot_img

Meer Frankrijk