asd
HomeProvence-Alpes-Côte d'AzurPort Grimaud, voorloper van Dubai palmeilanden

Port Grimaud, voorloper van Dubai palmeilanden

Port Grimaud staat bekend als het Venetië van de Provence. Het is gebouwd in de baai van Saint-Tropez op lagunes en drooggelegde moerassen. Het was de droom en het project van de Franse architect François Spoerry. Als fanatiek zeezeiler wilde Spoerry een stadje realiseren met voor alle huizen een aanlegsteiger aan het water. Eigenlijk is Port Grimaud een voorloper van de palmeilanden die in Dubai voor de kust zijn aangelegd. Maar de huizen die vanaf 1966 in Port Grimaud zijn gebouwd, zijn een stuk bescheidener dan de villa’s die 40 jaar later in Dubai werden neergezet! En dat maakt Port Grimaud ook zo leuk om te bezoeken. De huizen in Port Grimaud zijn kleurrijk en liggen aan het netwerk van kanalen. Via de bruggen loop je van het ene naar het andere stukje. Het stadje is autovrij, alleen bewoners kunnen de slagboom passeren. Maar vergeet de auto: de boot is hier het aangewezen vervoersmiddel; ook de brandweer en andere eerstehulpdiensten gaan over het water.

Uitzicht over baai van Saint-Tropez

Op een van de eilandjes ligt de kerk Sint Franciscus van Assisi. Een aardig kerkje geïnspireerd op de versterkte kerken van de Camargue. Tegen een bescheiden entree mag je de toren beklimmen. Doen! Vanaf deze toren kijk je uit over de hele baai. Aan de linkerkant kijk je naar Saint-Maxime en aan de rechterkant zie je de kerktoren van Saint-Tropez. Bij de kerk kun je ook een bootje huren waarmee je zelf door Port Grimaud kunt varen. Het mooiste uitzicht op de kleurrijke huizen en gezellige terrasjes heb je toch vanaf het water. Als je niet zelf wilt varen, kun je ook een rondvaart maken.

Stranden

Ben je uitgekeken in het stadje, zet dan koers naar het strand. Port Grimaud heeft prachtige stranden. Het grootste strand ligt net voorbij de parkeerplaats voor bezoekers. Het is een mooi uitgestrekt zandstrand waar je ook terecht kunt voor allerlei watersporten: jetski, waterfietsen, windsurfen, waterskiën, paragliden, duiken en snorkelen. Aan dit strand liggen verschillende grote campings. Een ander strand is Marina Cogolin, dit is een wat kleiner en meestal iets rustiger strand. Voel het zand tussen je tenen en ervaar het azuurblauw van de Middellandse Zee. Neem aan het eind van de dag plaats bij een strandtent. Lurkend aan je cocktail geniet je van de ondergaande zon. Veel mooier gaat het niet worden, hier kan geen palmeiland in Dubai tegenop!

Bezienswaardigheden in Port Grimaud:

Tips voor :

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Leuke overnachtingsadressen in de Provence

spot_img

Meer Frankrijk