HomeBourgogne-Franche-ComtéSaint-Honoré-les-Bains, vergane glorie in de Morvan

Saint-Honoré-les-Bains, vergane glorie in de Morvan

Ooit was Saint-Honoré-les-Bains een chique plaats waar de welgestelden kwamen baden. Al in de oudheid waren de thermale bronnen bekend en in gebruik door de Romeinen. In de 5e eeuw werden de baden vernield door de Barbaren. Pas in de 19e eeuw werden de heilzame bronnen herontdekt en begon het kuren. Grote hotels en een casino werden aangelegd en verschillende luxe villa’s gebouwd. Tegenwoordig is Saint-Honoré-les-Bains, lokaal Saint-Ho genoemd, een vergeten plaats in de Morvan. De villa’s staan leeg, de boetiekjes zijn gesloten en de tennisbanen overwoekerd met onkruid.

Van kuuroord naar wellness resort

Kuren kun je er trouwens nog steeds. Nadat jarenlang alleen op dokters voorschrift kon worden gekuurd, kun je nu ook zonder reumatische aandoening of een andere kwaal terecht in de baden. Een poging om in te spelen op de vraag naar wellness en een jonger publiek aan te spreken. De entree van het bad ademt nog een beetje de grandeur van vroeger. Het park eromheen is wonderwel onderhouden en er staan prachtige oude bomen.

Toch blijft het een beetje een trieste bedoening. Saint-Honoré heeft duidelijk de aansluiting met het moderne toerisme gemist. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt op kuurleeftijd en dan bedoelen we geen wellness liefhebbers. Best jammer want de omgeving en de entourage is prachtig. We zoeken vergeefs naar een centrum, het hart van deze plaats. Wij hebben het niet gevonden. Misschien zijn de baden goed voor je gezondheid, Saint-Honoré verkeert zelf niet meer in een bruisende staat en heeft een oppepper hard nodig.

Wandeling door en rondom Saint-Honoré-les-Bains

Is er dan niets positiefs te vertellen over Saint-Honoré-les-Bains? Tegenover het kuurcentrum ligt een buitenzwembad. Prima plek om af te koelen op een warme dag. En vanuit Saint-Honoré kun je mooi wandelen. Een wandeling van 7 kilometer leidt je zowel langs de gedateerde maar toch imposante villa’s van Saint-Honoré-les-Bains als door het bos en langs het Etang des Sources.

Saint-Honoré-les-Bains kuurbaden

Meer informatie

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk