Saint-Paul de Vence

Saint-Paul de Vence is een schilderachtig gelegen dorp aan de Côte d’Azur, iets ten westen van Nice. Niet zo gek dus dat dit een verzamelplaats werd van kunstenaars. Het dorp lag op een strategische plek in de Provence. Daarom werd in de middeleeuwen besloten tot de bouw van een vestingmuur om het dorp heen. Ook werden twee bastions gebouwd om de stadspoorten te beschermen. Deze stadsmuren zijn prachtig bewaard gebleven maar het dorp zelf raakte in de loop der eeuwen in de vergetelheid. Tot het in de 20e eeuw ontdekt werd door schilders als Chagall, Picasso, Matisse, Braque. Als een magneet trok het steeds meer beroemdheden aan waaronder ook schrijvers als Jean-Paul Sartre die er een tijdje verbleef.

Kunstgaleries

Dit beroemde kunstenaarsdorp ligt zo’n 10 kilometer uit de kust. Het staat bekend als een van de mooiste dorpen van de Provence en het trekt dan ook veel toeristen. Allemaal willen ze de sfeer proeven van dit dorp dat in de vorige eeuw zo populair was bij kunstenaars. Zijn reputatie als kunstenaarsdorp heeft Saint-Paul de Vence behouden. Zodra je door de stadspoort gaat, stuit je op de eerste kunstateliers. Eigentijds werk van jonge kunstenaars, etnografische kunst, realistische olieverfschilderijen én kitsch: je vindt het er allemaal. Wandel door de smalle geplaveide straatjes en houd halt op een klein knus pleintje bij een klaterende fontein om de mooie middeleeuwse huizen te bekijken.

Kerkhof

Neem ook een kijkje op het kerkhof op zoek naar de beroemdhedendie daar begraven zijn. Of laat je leiden door het handige overzichtskaartje bij de ingang! Op de graven zijn soms briefjes achtergelaten van bewonderaars. Vanaf hier heb je trouwens een prachtig uitzicht over het omringende landschap. De heuvels van Saint-Paul zijn beplant met wijnranken en olijfbomen. Je kunt tot aan de Middellande Zee kijken.

Fondation Maeght

Net buiten Saint-Paul vind je ook Fondation Maeght, een particulier museum. Je loopt er in een kwartiertje naartoe maar je kunt ook de auto pakken; er is voldoende parkeerruimte bij het museum. Fondation Maeght heeft een beelden en schilderijen van Miró, Calder, Chagall, Giacometti en vele anderen. Gebouw en tuin vormen één geheel met de beelden en schilderijen. De rust van de tuin met ceders is een verademing na de drukte in Saint-Paul. Je kunt hier echt in stilte genieten van moderne kunst. Er is minder ruimte voor hedendaagse kunst maar je vindt hier wel een van de meest uitgebreide collecties 20e-eeuwse kunst. Kunst van de kunstenaars die Saint-Paul de Vence aan de vergetelheid hebben ontrukt.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Leuke overnachtingsadressen in de Provence

spot_img

Meer Frankrijk