HomeBourgogne-Franche-ComtéSaulieu, culinair knooppunt in de Morvan

Saulieu, culinair knooppunt in de Morvan

Saulieu is samen met Château-Chinon een van de grotere plaatsen in de Morvan. Het blijft echter een slaperig stadje dat ontwaakt tijdens jaarlijkse evenementen waaronder de ‘Journées Gourmandes’ (begin mei) en het Cajun festival (eind juli).

Zelfmoord om Michelinster
Saulieu_terreas_stad_bourgogne

Saulieu mag dan een slaperig provinciestadje in de Bourgogne zijn, culinair staat het sinds jaar en dag op de kaart. Het Relais Bernard Loiseau beschikt sinds 1991 over drie Michelinsterren. In 2003 vreesde chef-eigenaar Bernard Loiseau voor het verlies van een ster. Hij pleegde vlak voor het uitkomen van de nieuwe Michelingids zelfmoord. Dit leidde tot een heftige discussie in Frankrijk waarbij restaurateurs de macht en het juk van Michelin aankaartten. Extra wrang is dat de ster toen niet verloren bleek: tegenwoordig heeft het restaurant twee Michelinsterren. De weduwe van Loiseau zwaait nog altijd de scepter over het Relais. Leuk is de bijbehorende winkel waarin producten van “Bernard Loiseau” worden verkocht. Of een kinderkookboek voor mini-chefs in spe.

Café Parisien in Saulieu

Een minder prestigieuze maar even aantrekkelijke troefkaart is het Café Parisien. Dit café met jugendstil decor is de ideale locatie voor een lunch tijdens een bezoek aan Saulieu. Of om na een bezoek aan de markt op zaterdag bij een ‘petit café’ ook even alle lokale nieuwtjes op te pikken.

Museum Pompon

Last but not least is Saulieu de geboorteplaats van François Pompon. Deze beeldhouwer had een voorkeur voor dierensculpturen.

Toch kun je in de voetsporen van Pompon nog wel meer van zijn werk terugvinden in Saulieu. Onder andere op de begraafplaats waar een door Pompon gebeeldhouwde condor het familiegraf siert. En natuurlijk de enorme bronzen stier, een replica van het origineel. De stier is te vinden vlakbij het Office de Tourisme. Haal daar ook gelijk de nieuwe ijsbeertjesroute op. Deze route is dit jaar gerealiseerd en bronzen ijsbeertjes leiden je langs bovengenoemde en andere bezienswaardigheden van Saulieu.

Saulieu beeld tijdens wandeling

Een initiatief vergelijkbaar met de succesvolle uiltjesroute in Dijon. De meest bekende is wel de enorme gestileerde ijsbeer die is tentoongesteld in het Musée d’Orsay in Parijs. Dit illustreert de grote faam van Pompon; een maatje te groot voor Saulieu. Het museum in Saulieu dat aan Pompon is gewijd, exposeert dan ook alleen kleinere beelden, replica’s, gipsafdrukken en schetsontwerpen.

Tips voor Saulieu

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk