Home Bourgogne-Franche-Comté Savigny-lès-Beaune: verrassende verzamelingen

Savigny-lès-Beaune: verrassende verzamelingen

Op een bewolkte dag vertrekken we richting Savigny-lès-Beaune. Dit dorpje ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Beaune. In het dorpje ligt het Chateau de Savigny dat we willen bezoeken. Bij dit kasteel kun je wijn proeven en een expositie van wijnbouwmaterialen bekijken. Maar dat is niet de reden dat we naar Savigny gaan. Want het kasteel onderscheidt zich van andere kastelen door de verschillende verzamelingen die er te zien zijn: motoren, Abarth raceauto’s, vliegtuigen, modelvliegtuigen, brandweervoertuigen en tractoren. Kortom, alles op wielen en het liefst ook met vleugels.

auto_savigny_beaune_bourgogneRacen door de wijngaarden

Dat een van de voormalige kasteelheren van snelheid hield, is wel duidelijk. We tellen tientallen raceauto’s, sommige getooid met de beker die gewonnen werd tijdens een rally door de wijngaarden. De oude nostalgische foto’s brengen je terug in de tijd. Aan het credo ‘overdaad schaadt’ heeft de kasteelheer zich niet gestoord. En dit is ook van toepassing op de collectie: honderden modellen zijn uitgestald, rondom of in het kasteel. We tellen in de tuin 80 gevechtsvliegtuigen, van Franse, Amerikaanse en Russische origine. Ook zijn er zeker 250 motoren, daterend van 1902 tot 1960. Daarmee schetst de collectie goed de ontwikkeling van de motor.

Curieus museum

branweer_savigny_beauneHet museum maakt door dikke stoflagen, afbladderende verflagen en verbleekte informatiebordjes een wat verlopen indruk. Curieus, dat is eigenlijk misschien de meest toepasselijke term voor dit kasteelmuseum. Voor jongetjes met een passie voor wielen is het zeker een aanrader. Het laat zich goed combineren met een bezoek aan Beaune. Maar ook voor vaders en moeders is het best een leuk uitstapje op een bewolkte dag.

Voor meer informatie over het museum: Chateau de Savigny

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

Meer Frankrijk

La Karrière bij Nuits-Saint-Georges

In Villars-Fontaine, een dorpje met slechts 140 inwoners, werd eind 19e eeuw gestart met de exploitatie van een steengroeve. Met dit kalksteen,...

Saint-Tropez hotspot van Côte d’Azur

SAINT-TROPEZ IS DE HOTSPOT AAN DE CÔTE D’AZUR Bij mij in...

Port Grimaud, voorloper van Dubai palmeilanden

Port Grimaud staat bekend als het Venetië van de Provence. Het is gebouwd in de baai van Saint-Tropez op lagunes en drooggelegde...