asd
HomeBourgogne-Franche-ComtéSens, noordelijke toegangspoort tot de Bourgogne

Sens, noordelijke toegangspoort tot de Bourgogne

Sens ligt in het noorden van de Bourgogne, op slechts een uur rijafstand van Parijs. De grootste bezienswaardigheid van Sens is de kathedraal, de Saint-Etienne. Dit is de oudste gotische kathedraal van Frankrijk. In 2014 werd het 850-jarig bestaan van deze kathedraal gevierd met verschillende activiteiten. Voorafgaand aan dit jubileumjaar heeft de kathedraal een facelift gehad; de jubilaris staat er prachtig bij.

Sens_saint_etienneSens bakermat van gotische bouwstijl

De gotiek volgde rond 1100 de romaanse bouwstijl op. De kathedralen gingen bij de gotiek de hoogte in en vormden samen met kleurige glas-in-loodvensters een ware toegangspoort tot de hemel. De kathedraal van Sens is een prachtige illustratie van deze nieuwe bouwstijl die zich over heel Europa verspreidde. De voorgevel werd verdeeld in drie delen met ieder een eigen entree. De torens werden in Sens nooit afgerond, de noordelijke toren is niet hoger dan het middendeel van de gevel. De kathedraal heeft een dak van keramiek dakpannen, kenmerkend voor de Bourgogne. Het is zeer de moeite waard om even de kerk binnen te gaan en de schitterende glas-in-loodramen te bewonderen.

Ook een online bezoek aan de Saint-Etienne is mogelijk: rondkijken in de kathedraal

Schatkamer van het rijke aartsbisdom Sens-Auxerre

Sens was begin 12e eeuw de zetel van het aartsbisdom waar ook het Parijse bisdom van afhankelijk was. De kathedraal behoort tot de rijkste van Frankrijk en in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis worden de schatten tentoongesteld. Het museum heeft een rijke gallo-romeinse collectie. Sens verloor in de loop der tijd aan betekenis en werd gepasseerd door Auxerre als belangrijkste noordelijke stad in de Bourgogne.Sens_deur

Bezienswaardigheden in het centrum van Sens

Inmiddels is Sens vooral een zeer relaxte plaats die op marktdagen tot leven komt. De markt staat aan de voet van de kathedraal en wordt ook gehouden in de overdekte zeshoekige markthal tegenover de Saint-Etienne. In het centrum van Sens zijn verder enkele panden te vinden met prachtig bewerkt houtsnijwerk. Het illustreert de rijkdom en grandeur van vroeger.

Sens ligt aan de Yonne, de rivier waar het departement naar vernoemd is. Maar bijzonder zijn de rivier en het eiland in de rivier hier niet. Rijd liever een stukje verder langs de Yonne en zie rond Joigny de hellingen bedekt met de wijnranken en de plezierbootjes in de jachthaven.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk