asd
HomeNormandiëCalvadosTapijt van Bayeux

Tapijt van Bayeux

We waren in Normandië en kwamen door Bayeux. We wisten dat hier één van de grootste Normandische, bezienswaardigheden te bekijken valt, namelijk het tapijt van Bayeux. Een indrukwekkend borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog dat het verhaal vertelt van de Slag bij Hastings in 1066. Maar hoeveel zin hebben we in een borduurwerk op deze zonovergoten middag? Uiteindelijk wint ons historisch besef het; een borduurwerk van bijna 1000 jaar oud sla je niet over als je in Bayeux bent.

De Slag bij Hastings markeerde de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar vanuit Normandië en de nederlaag van de Engelse koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd waarschijnlijk gemaakt in 1068. De aanduiding ‘tapijt’ zet je op het verkeerde spoor want het is geen vloerkleed maar een muurkleed. Als vloerkleed was het vast ook niet zo lang behouden gebleven. Op wat kleine beschadigingen na is het helemaal gaaf.

Het tapijt is gemaakt van linnen doek. Daarop is met gekleurde wol en gouddraad geborduurd. Waarschijnlijk ontbreekt er een deel aan het einde van het tapijt waarop de kroning van Willem tot koning van Engeland in Westminster Abbey wordt afgebeeld. Ook zonder de kroning is het verhaal de moeite waard. Bij je bezoek krijg je een audiotour die je in ongeveer drie kwartier langs het tapijt en door het verhaal leidt.

Museumbezoek Bayeux

Vroeger had het tapijt dezelfde functie: het vertellen van een groots heldenverhaal, als een groot stripverhaal voor iedereen, ongeacht of je (Latijn) kon lezen of niet. Tegenwoordig is het tapijt een belangrijke historische bron waaruit informatie over wapens, kleding, gebruiken en tradities kan worden afgeleid. Het tapijt van Bayeux toont een komeet die verscheen in 1066, mogelijk de Komeet Halley die wordt beschouwd als de oudste bekende waarneming van de komeet in Europa.

Toen we het tapijt bezochten, was het heel rustig. Geen lange rijen en geen gedrom voor de vitrine. We hebben geen spijt van onze keuze om toch een kijkje te nemen. De achtergrondinformatie in de bovengelegen zalen hebben we overgeslagen, na het tapijt als hoogtepunt van het bezoek, valt de rest van het museum een beetje tegen.

In 2024 is het museum gesloten vanwege een verbouwing. Naar verwachting heropent het museum pas in 2027. Tijd genoeg om je goed in te lezen zodat je ook zonder audiotour snapt wat je ziet. Tot die tijd kun je terecht in Groesbeek bij Toos Zegers-Koenders. Zij borduurde in twee jaar tijd het tapijt na. Deze replica van 38 meter lang kun je op haar zolder bekijken.

©Avishai Teicher via Wikimedia Commons
Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meer Frankrijk