HomeBourgogne-Franche-ComtéVézelay: vertrekpunt voor een pelgrimage

Vézelay: vertrekpunt voor een pelgrimage

Als je Vézelay bezoekt kan het je niet ontgaan: de jakobsschelp is goed vertegenwoordigd en markeert Vézelay als vertrekpunt voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Maar ook voor niet-pelgrims is dit plaatsje een bezoek waard. De basiliek Sainte Marie-Madeleine domineert al bij aankomst het aanzien. De basiliek is gebouwd op een heuvel en torent hoog boven de omringende wijngaarden en weilanden uit. Een boegbeeld van de Romaanse bouwkunst, niet voor niets staat hij op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Sainte Marie-Madeleine basiliek

De basiliek is ook het jaarlijkse decor voor Musique en Morvan, een korenfestival waarbij de beste koren optreden in Vézelay en Autun. Ook buiten dit muziekfestival is de kans groot dat je op een zingend koor stuit: de akoestiek draagt de stemmen en geeft het bezoek meer glans.

De serene sfeer die over Vézelay hangt, wordt in het drukke toeristenseizoen teniet gedaan door de toeristen. Maar daar staat een levendig straatbeeld met kunst- en brocantewinkels tegenover. Ook voor religieuze kunst, én kitsch, kun je in Vézelay goed terecht. In de winter is de plaats vrijwel verlaten en kom je alleen een enkele non tegen.

ponts vezelayDe omgeving van Vézelay

De omgeving van Vézelay biedt ook verschillende bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Bijvoorbeeld Saint-Père sous Vézelay. In dit dorpje aan de voet van de heuvel staat een kerk zo rijk gedecoreerd dat het wel een mini-kathedraal lijkt. Het verhaal gaat dat de kerk het oefenstuk was voordat aan de bouw van de Sainte Marie-Madeleine werd begonnen. Een paar kilometer verderop ligt het kasteel van Bazoches en ‘les deux ponts’: een oude en een nieuwe brug over de Cure. De oude brug dateert van 1770. De ‘nieuwe’ uit 1874 steekt op 33 meter hoog boven de oude brug uit. Een mooi punt voor een picknick. Ook de GR13 komt langs deze bruggen.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk