HomeBourgogne-Franche-ComtéFietsen van Nolay naar Santenay

Fietsen van Nolay naar Santenay

In 2009 is er een prachtig mooie fietsroute aangelegd van Nolay naar Santenay. De route van 13,5 kilometer gaat over een voormalig treinspoor en is mooi vlak. De route voert langs vijf wijndorpen: Cheilly-lès-Maranges, Sampigny-lès-Maranges, Dezize-lès-Maranges, Paris-l’Hôpital en Change. Als je deze dorpen wilt bezoeken, zul je even van de route afmoeten. De route is het exclusieve domein van fietsers, skaters en wandelaars en voert door bos, wijngaarden en groene weiden. Als we de route op een zondag in het voorjaar fietsen is het heel rustig, we komen slechts twee keer fietsers tegen, wielrenners die profiteren van het gladde asfalt. Verder horen we slechts het ruisen van de bomen en het gezang van vogels.

Fietsen_Nolay_santenay_tunnelKeerpunt Santenay

De route verrast ook met een tunnel van zo’n 100 meter, schaduwrijk ingebed tussen bomen hoog oprijzen aan weerzijden van het pad. Santenay is ons keerpunt. In Santenay kun je ook terecht voor een kopje koffie of een lunch. Daarna gaat het weer terug over vals plat naar Nolay met een enkele klim die gelukkig niet lang duurt.

Cirque du Bout du Monde

Ook in noordelijke richting loopt de aangelegde voie verte nog een kilometer of 4 door maar de route is nog niet doorgetrokken naar Autun. Als je het noordelijke stukje rijdt, kom je over een prachtige gewelfde spoorbrug die op een hoogte van 40 meter het dal overspant, viaduc de Rochabec. Vanaf deze brug heb je een prachtig zicht op de kalkstenen kliffen van ‘Le Cirque du Bout du Monde’, het einde van de wereld.

Nolay

Nolay is een leuk stadje met oude middeleeuwse straatjes met vakwerkhuizen en een markthal die dateert uit de 14e eeuw. Het plaatsje heeft een camping, een zwemmeertje en eens in de twee jaar is Nolay het decor van moderne beeldhouwkunst. In de straten vind je dan allerlei sculpturen. Op drie kilometer afstand torent het kasteel van Rochepot hoog boven de weg uit. Dit kasteel is ook te bezoeken.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk