HomeBourgogne-Franche-ComtéWijn en druivensoorten uit de Bourgogne

Wijn en druivensoorten uit de Bourgogne

Wijn is zonder twijfel de meest beroemde ambassadeur van Bourgondië. Wijnen uit Beaune, de Chablis, Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemagne, Clos-Vougeot, Pouilly-Fuissé en Mercurey zijn wereldwijd bekend en geliefd.
De twee belangrijkste druivensoorten in Bourgondië zijn de pinot noir voor de rode wijnen en chardonnay voor de witte. Typerend voor de Bourgondische wijnen is dat de druiven vrijwel niet versneden (‘gemengd’) worden met andere druivensoorten.

Pinot noir voor rode wijn

De pinot noir is het druivenras van de grote rode Bourgondische wijnen en zit in alle Premier en Grand Crus. Ook de duurste wijnen ter wereld, de Romanée-Conti, zijn gemaakt van pinot noir. Deze druif geeft de wijn een buitengewoon aromatisch boeket dat je moet leren waarderen. Vroeger kwam naast de pinot noir ook de gamay druif regelmatig voor. Deze druif wordt gebruikt voor de minder prestigieuze wijnen als Grand Ordinaire en Passetoutgrain. Voor onervaren proevers een goede keuze want de gamay is wat toegankelijker en drinkt voor beginnende wijndrinkers makkelijker weg. Omdat de opbrengst van een perceel gamay veel lager ligt, wordt deze druif verdreven door de pinot noir. Iets wat de ervaren proevers en Bourgogne liefhebbers natuurlijk toejuichen.

Chardonnay als heerser van wit

De chardonnay is de basis van de grote witte Bourgognes: Puligny-Montrachet, Corton-Charlemagne en Chablis zijn enkele namen die wijnliefhebbers uit de hele wereld als muziek in de oren klinken. Vrijwel alle witte Bourgogne wijnen zijn gemaakt van chardonnay druiven. Maak dus nooit de fout om ‘Doe maar een chardonnay’ te antwoorden als gevraagd wordt welke witte wijn je wenst. Het aanbod wordt daarmee nauwelijks verkleind. Als je voor wijnkenner wilde doorgaan, ben je nu door de mand gevallen.

Aligoté wijn en kir

De uitzondering op het monopolie van de chardonnay druif is de aligoté. Een van oudsher vrij bittere druivensoort die daarom ook werd aangelengd met crème de cassis. Samen vormen ze één van de bekendste aperitiefjes aller tijden: de kir. Inmiddels is de kwaliteit van de aligoté sterk verbeterd en is aligoté wijn ook zonder zoete toevoeging goed te drinken. Kir royal is trouwens crème de cassis met crémant de Bourgogne. Crémant is de Bourgondische ‘champagne’ en is er in heel veel verschillende varianten. Bruisen doen ze allemaal, dus geschikt voor feestelijke gelegenheden.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk