HomeBourgogne-Franche-ComtéWijngebieden en Bourgondische appellations

Wijngebieden en Bourgondische appellations

Het wijngebied van de Bourgogne is minder uitgestrekt dan vaak wordt gedacht. Het zijn redelijk smalle stroken land die zich uitstrekken van de Chablis in het noorden tot de Beaujolais in het zuiden. In totaal is het wijngebied zo’n 250 kilometer lang. De Bourgogne brengt maar liefst 100 appellations d’origines contrôlées (AOC.) voort. Deze AOC garandeert de kwaliteit van de wijn en is geografisch gebonden: alle AOC-wijnen komen uit een vastgelegd gebied.

wijngebieden_bourgone_frankrijkEr zijn 5 grote productiestreken:
•    Chablis en de wijngaarden van Le Grand Auxerrois
•    Côte de Nuits en Hautes-Côtes de Nuits
•    Côte de Beaune en Hautes-Côtes de Beaune
•    Côte Chalonnaise en Couchois
•    Mâconnais

Chablis en Petit Chablis

Chablis ligt gescheiden van de andere productiestreken in het Noorden van de Bourgogne, in de Yonne. Chablis is een beendroge witte wijn die geliefd is als begeleider van visgerechten. Chablis wordt speciaal aangeraden in combinatie met oesters en wordt daarom ook wel oesterwater genoemd. Petit Chablis slaat op wijn uit de meest noordelijke gedeelten van de Chablis regio.

Route des Grands Crus

Tussen Dijon en Corgoloin ligt de Côte de Nuits, genoemd naar Nuits Saint George. Dit is het eerste gedeelte van de Route des Grands Crus, ook wel de ‘Champs-Elysées’ van Bourgondië genoemd. Aansluitend aan de Côte de Nuits ligt de Côte de Beaune en niet te vergeten de hoger gelegen Hautes-Côtes. De Route des Grands Crus is 80 kilometer lang en voert door wijngaarden die Grands crus met een wereldreputatie voortbrengen: Chambertin, Clos de Vougeot en Romanée-Conti uit de Côte de Nuits en Corton-Charlemagne, Bâtard-Montrachet, Montrachet, Bienvenue-Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet en Criots-Bâtard-Montrachet uit de Côte de Beaune. Een goed bewegwijzerde route leidt van plaats naar plaats.

Route des Grands vins rond Chalon-sur-Saône

Voorbij Beaune sluit de tocht aan op de Route touristique des Grands vins, waar je kennis maakt met de Couchois-wijngaard en het wijndistrict Côte Chalonnaise. Over een afstand van ongeveer honderd kilometer leidt deze route langs een veertigtal gemeentes. Je vindt hier wat onbekendere AOC’s die qua prijs/kwaliteit-verhouding zeer interessant zijn. We noemen als voorbeeld de Maranges. In de Côte Chalonnaise ligt ook het dorpje Gamay dat zijn naam heeft geschonken aan de gamay druif.

Wijnen van Mâcon en de Beaujolais

Tot slot ligt verder zuidelijk de Route des Vins Mâconnais, grenzend aan de Beaujolais. Deze route is genoemd naar Mâcon, de hoofdstad van het departement Saône-et-Loire. De route voert door cultuurhistorisch interessante plaatsen zoals Cluny. Bekende appélations uit dit gebied zijn: Viré-Clessé, Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Saint-Amour. De Route des Vins Mâconnais-Beaujolais eindigt in La Chapelle-de-Guinchay, bij het trotse silhouet van de moulin à vent, de windmolen van de gelijknamige grand cru.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk