HomeBourgogne-Franche-ComtéZwemmen in de Bourgogne

Zwemmen in de Bourgogne

Zon, zee en strand: volgens velen de ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Nu heeft de Bourgogne veel te bieden maar een dagje strand hoort daar niet bij. Parijs heeft dit opgelost met ‘Paris Plages’, pop-up stranden langs de Seine. Maar waar moet je in de Bourgogne zijn voor verkoeling op een warme dag?

Meren in de Morvan

De aantrekkelijkste optie zijn de meren in de Morvan waarvan het Lac des Settons en het Réservoir de Pannecière de grootste zijn. Deze twee meren bieden schoon zwemwater, strandjes met toezicht, allerlei watersportmogelijkheden, openbare toiletten en voldoende parkeerruimte. Over de waterkwaliteit: de meren worden iedere tien jaar volledig leeggepompt en ververst. Niet om de waterkwaliteit te verbeteren maar omdat het stuwmeren zijn: eens in de tien jaar zet men het meer droog om de stuwdam te controleren. Gelukkig gebeurt dit in de winterperiode dus je zult nooit met je luchtbed onder de arm een leeggelopen meer aantreffen.

zwemmen bourgogne lac des settons

Op een hete zomerse zondag is het vrij druk aan het Lac des Settons. Buiten deze zondagse drukte kun je in alle rust je handdoek uitspreiden. Een tip voor drukke dagen is om een bootje te huren en naar het eilandje te varen of midden op het meer voor anker te gaan. Een andere mogelijkheid is om de kleinere meren op te zoeken: Lac de Chaumeçon, Lac de Saint-Agnan of Lac du Crescent. Het toerisme is hier minder ontwikkeld, je moet even op zoek naar een plek waar je de oever kunt bereiken.

Zwemmen in Nièvre, Côte d’Or en Zuid-Bourgogne

Ook buiten de Morvan heb je aantrekkelijke zwemmeren. In de Nièvre (zuidwest Bourgogne) zijn dat het meer van Baye en het iets kleinere meer van Merle. In de Côte d’Or (noordoost Bourgogne) bieden het reservoir de Panthier of het reservoir Grosbois verkoeling. Ook hier zijn voorzieningen voor zwemmers en andere waterrecreanten. In de Saône-et-Loire (zuidoost Bourgogne) kun je je handdoek uitspreiden bij het meer van Torcy of het meer van Le Rousset. Prima om te zwemmen maar de omgeving is minder indrukwekkend.

In de Yonne (noordwest Bourgogne) ben je aangewezen op strandjes langs de rivieren. Je kunt zwemmen in de Armaçon, bijvoorbeeld bij Tanlay of Tonnerre. Of op diverse plaatsen een duik nemen in een zijarm van de Yonne. De waterkwaliteit is hier wel minder goed dan bij de meren.

Loire of Saône voor zwemmers?

Tot slot de grote rivieren in de Bourgogne: kun je zwemmen in de Loire of de Saône? De Loire wordt eigenlijk alleen bevaren. Dus tenzij je uit je kano of kajak valt, zul je hier niet snel zwemmen. De Loire komt ook niet voor op het overzicht van locaties met goedgekeurd zwemwater. In de Saône daarentegen wordt wel gezwommen. In Pontailler-sur-Saône (noordoost Bourgogne) is een ingerichte zwemzone La Chanoie waar een badmeester toezicht houdt. Je stapt daar vanaf de oever zo de Saône in. Rondom Mâcon in het zuiden van de Bourgogne wordt niet in de Saône gezwommen maar in meertjes die direct naast de rivier liggen: bij Crêches-sur-Saône en Varennes-lès-Mâcon. De waterkwaliteit van deze zwemmeertjes is beter dan het water in de rivieren zelf.

Naast de genoemde locaties en meren zijn er nog diverse kleinere meren waar je terecht kunt. Alle locaties vind je terug op de overzichtkaart goedgekeurd zwemwater. Kortom, voldoende mogelijkheden voor een verkoelende duik: zon, meer en strand. Ook de Bourgogne heeft de ingrediënten voor een geslaagde vakantie.

Marion van Amelrooij
Passie voor Frankrijk en verliefd op de Bourgogne. Ik houd van de natuur, van geschiedenis en van slow food zonder opsmuk. Ik laat me graag verrassen door eigentijdse kunst en cultuur. Ik ben nieuwsgierig en altijd in voor een goed verhaal. Verhalen over Frankrijk probeer ik te vangen en delen via verschillende blogs en artikelen. Ook een verhaal met me delen? Mail me.
spot_img

Meer Frankrijk